Firma » Finanse

CSHARK rozbija bank IT

Polskie IT to światowa potęga. Najlepszym na to dowodem jest sukces CSHARK. Wrocławska firma specjalizująca się w niestandardowych, dedykowanych rozwiązaniach programistycznych z powodzeniem realizuje działania dla sektora ban

CSHARK rozbija bank IT

Polskie IT to światowa potęga. Nasi specjaliści są grupą cenioną przez największych globalnych graczy, a najlepszym na to dowodem jest sukces CSHARK. Wrocławska firma specjalizująca się w niestandardowych, dedykowanych rozwiązaniach programistycznych z powodzeniem realizuje działania dla sektora bankowego. Tu nie ma miejsca na błędy czy niedoróbki, liczy się niezawodność i najwyższy poziom usług.

Rewolucja informatyczna to w bankowości proces szczególny i wyjątkowo złożony. Dla specjalistów IT stanowi prawdziwe wyzwanie. W 2014 podjęła je grupa 23 wrocławskich programistów, nawiązując współpracę z irlandzką firmą Fenergo – wiodącym dostawcą rozwiązań dla największych światowych banków, takich jak m.in. HSBC, BNY Mellon, Bank of China czy Santander. Efekt? Po czterech latach zespół CSHARK liczy 170 osób pracujących w biurach we Wrocławiu, Katowicach i Bielsku-Białej.

Globalny zasięg, globalna jakość

Od początku firma tworzy rozwiązania dla przedsiębiorstw zajmujących się usługami finansowymi, rynkami kapitałowymi, a także dla banków korporacyjnych. – Kreujemy i rozwijamy zaawansowane rozwiązania pozwalające instytucjom finansowym m.in. na szybkie dostosowywanie się do regulacji prawnych, optymalizowanie wewnętrznych procesów, wykrywanie działań związanych z praniem brudnych pieniędzy, weryfikację swoich klientów czy legalności operacji finansowych – mówi Marcin Krok, współzałożyciel i członek zarządu CSHARK. Zwraca przy tym uwagę, że dotyczące banków regulacje cechuje nie tylko duża restrykcyjność, ale również wysoka dynamika zmian. – Dodatkowo, przepisy mogą różnić się w zależności od lokalizacji. Ten sam bank w różnych częściach świata może podlegać nieco innym wymogom. Co innego narzuca prawo Unii Europejskiej, a co innego na przykład przepisy obowiązujące w Ameryce Południowej. Branża finansowa to wymagający odbiorca, więc dostarczane przez nas rozwiązania muszą cechować się niezawodnością i najwyższą jakością, oznaczającą często indywidualność rozwiązań. Musimy zapewnić nie tylko stabilność systemów, ale również ich efektywność i elastyczność wobec licznych, zmian.

IT made in Poland

Rozwiązania tworzone przez CSHARK to najwyższa światowa półka. Firma kładzie bardzo duży nacisk na nowoczesne narzędzia i technologie, na jakość działań oraz na właściwie dobranych specjalistów. Ci ostatni to kluczowy atut na globalnym rynku. Powodów jest kilka. – Nasi developerzy mają szerokie kompetencje, cechuje ich wysoka jakość oraz dobra organizacja pracy – wymienia Marcin Krok. – A gdy dodamy do tego świadomość biznesową, wygodne komunikacyjnie położenie w centrum Europy, podobieństwo kulturowe, a także stabilność kraju i stosowanie regulacji prawnych Unii Europejskiej, okazujemy się jednymi z najbardziej konkurencyjnych specjalistów IT na świecie.

CSHARK z dumą podkreśla, że buduje zespół w oparciu o „najlepszych z najlepszych”, a że zapotrzebowanie na świadczone przez CSHARK usługi cały czas rośnie, firma systematycznie zwiększa zatrudnienie. Co więcej, prężnie się rozwijając stawia sobie nowe cele biznesowe także poza sektorem finansowym. Jednocześnie angażuje się w innowacyjne, polskie projekty, wspierając je swoją wiedzą i doświadczeniem. Do takich przykładów należy współpraca z Husarionem – polskim startupem, tworzącym profesjonalne platformy pozwalające na samodzielne skonstruowanie własnego robota, a także sterowanie i zarządzanie nim. Ta młoda firma znalazła się na prestiżowej liście New Europe 100, skupiającej największych innowatorów w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. – W CSHARK sami przeszliśmy z Fenergo drogę od startupu z pomysłem do globalnego gracza. Dlatego z wielką przyjemnością wspieramy firmy takie jak Husarion. To nie tylko źródło satysfakcji, ale również inspiracji, bo jesteśmy tam, gdzie powstają projekty IT przyszłości – podsumowuje Marcin Krok.

www.cshark.pl

CSHARK jest wrocławską firmą specjalizującą się w niestandardowych, dedykowanych rozwiązaniach programistycznych, doradztwie IT i outsourcingu. Firma kieruje swoje usługi na rynki zagraniczne, gdzie od wielu lat tworzy i rozwija oprogramowanie dla sektora finansowego poprzez współpracę z irlandzką firmą Fenergo.

W Polsce CSHARK zatrudnia łącznie 170 osób w biurach we Wrocławiu, Katowicach i Bielsku-Białej. Bazując na wiedzy, doświadczeniu i unikalnych kompetencjach, firma zapewnia najwyższej jakości oprogramowanie dostosowane do indywidualnych potrzeb Klientów.

*Fenergo jest wiodącym dostawcą rozwiązań do zarządzania cyklem życia klienta w bankach i instytucjach finansowych. Ofertowane rozwiązania pomagają instytucjom efektywnie i kompleksowo zarządzać procesami związanymi z wprowadzaniem oraz zarządzaniem danymi. Zapewniają zgodność z międzynarodowymi regulacjami i ułatwiają gromadzenie oraz udostępnianie danych klientów i kontrahentów, a także zarządzanie tymi danymi w całej instytucji.

AMMR