Gospodarka » Żywność
Cukier versus słodzik
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeciwników cukru oraz słodzików jest coraz więcej. Coraz głośniej mówi się o szkodliwych właściwościach cukru, o tym, że psuje nam nie tylko zęby, ale również źle wpływa na cały organizm. Ile w tym prawdy, trudno do końca określić, ponieważ media kreują pewien wizerunek dla utworzenia sztucznego popytu na inne (w tym wypadku konkurencyjne) produkty. Oczywiście cukier w dużych ilościach jest szkodliwy, ale jest również potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Osoby, które chcą utracić swoją wagę często stosują zamiast cukru słodziki, które mają zdecydowanie mniejszą kaloryczność, a sprawiają, że na przykład herbata czy kawa smakują odpowiednio dobrze. Najzdrowsze węglowodany to składniki pochodzące z owoców, chociaż i o tym czyta się coraz więcej niepochlebnych opinii. Najtrudniej jest zachować równowagę w odżywianiu się, a to właśnie ona jest kluczem do prawidłowego rozwoju organizmu i utrzymania optymalnej dla siebie wagi. Nie sztuką jest zrezygnować całkowicie z przyjemności i tego, co jest dla nas dobre – sztuką jest to wyważyć. Odpowiednia dieta to 80% sukcesu, ale pozostałe 20% to aktywność fizyczna, dobry tryb życia. Prowadząc swoje życie odpowiednio dynamicznie można pozwolić sobie na małe przyjemności – w końcu jedzenie powinno sprawiać radość. Mimo wszystko zaleca się, aby spożywać mniejsze ilości cukru, tym bardziej cukru niezdrowego – znajdującego się w batonach i słodyczach. Dla osób uzależnionych od słodyczy rada: cukier naturalny znajduje się w owocach, a więc to poprzez ich jedzenie można organizmowi dostarczyć niezbędnych węglowodanów. Zobacz więcej
Nadesłał:
sanduciorbas
|
Komentarze (0)