Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda
Cytrusy - nie tylko latem
Pomarańcze – źródło witamin
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Pomarańcze to pochodzące z Chin owoce, których właściwości zaczęto doceniać w Europie już w XVI wieku. Chociaż najczęściej spożywamy je na surowo lub w formie napoju, to posiadają o wiele więcej zastosowań. Z ich kwiatów oraz skórki pozyskuje się olejki eteryczne oraz stanowią bazę wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Warto jednak skupić się na ich właściwościach odżywczych oraz licznych witaminach i minerałach niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Owoc ten zawiera bardzo dużo witaminy C oraz beta-karoteny. Cechy te sprawiają, że jest świetnym środkiem wzmacniającym odporność. Przyjmuje się również, że jedna pomarańcza dziennie pokrywa zapotrzebowanie na wyżej wymienioną witaminę. Owoce pomarańczy są też źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Ponadto, zawierają potas, który jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Również osoby, które chcą zadbać o swoją sylwetkę nie powinny rezygnować ze spożywania pomarańczy, ponieważ zawarty w nich błonnik usprawnia przemianę materii.
Grejpfruty i ich cenne składniki
Regularne spożywanie tego owocu na pewno przyczyni się do wzmocnienia naszego układu odpornościowego, a wszystko to za sprawą wysokiej zawartości witaminy C. Grejpfrut to także bogate źródło witaminy A oraz witamin z grupy B. Posiada również właściwości przyspieszające przemianę materii, przez co polecany jest osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Nie muszą z niego rezygnować także diabetycy, ponieważ ma on niski indeks glikemiczny, a zawarta w nim pektyna obniża poziom glukozy we krwi. Grejpfrut posiada również cenne dla naszego organizmu flawonoidy, które występują w błonce owocu, skórce oraz w pestkach. Związki te mają właściwości przeciwgrzybiczne, antynowotworowe oraz antybakteryjne. Te egzotyczne owoce korzystnie wpływają także na pracę serca – regulują ciśnienie tętnicze, obniżają poziom cholesterolu oraz przeciwdziałają miażdżycy.
Podobnie jak pomarańcze, grejpfruty znajdują szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości kwasów owocowych oraz witaminy C. Kosmetyki z ekstraktem z grejpfruta pomagają w walce z trądzikiem i tłustą skórą, ponieważ niwelują nadmiar sebum. Preparaty na bazie grejpfruta polecane są również na przebarwieniami czy rany trądzikowe.
Powyższe przykłady pokazują, że pomarańcze i grejpfruty to owoce, które warto spożywać całym rokiem. Ich liczne właściwości odżywcze, świetny smak, a także bogactwo witamin i minerałów sprawiają, że regularne spożywanie wpływa korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Źródło Take a Fruit
Nadesłał:
KnowledgeHub Fund
|
Komentarze (0)