Gospodarka » Żywność

Czarno na białym! Pięć sprawdzonych sposobów na „kontrastowe” ciasta

Czarno na białym! Pięć sprawdzonych sposobów na „kontrastowe” ciasta
Zobacz więcej zdjęć »
Czerń i biel to sprawdzone eleganckie i wyrafinowane połączenie. Dlaczego więc na wieczór w stylu glamour z przyjaciółkami albo rodzinny seans „Rodziny Adamsów” nie zaserwować sobie podwieczorku w tak klasycznym wydaniu?

Czerń i biel to sprawdzone eleganckie i wyrafinowane połączenie. Dlaczego więc na wieczór w stylu glamour z przyjaciółkami albo rodzinny seans „Rodziny Adamsów” nie zaserwować sobie podwieczorku w tak klasycznym wydaniu?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Czerń i biel to kontrastowe, a jednocześnie bardzo uniwersalne połączenie. Fantastycznie się sprawdza w naszej garderobie, dlaczego więc nie wypróbować go na talerzu?  Marka Delecta zdradza przepisy na pięć popularnych deserów bazujących na tej grze kolorystycznej.

 

Seromak z polewą czekoladową

Składniki:

Ciasto:

·        1 opakowanie kruchego ciasta Delecta

·        100 g zimnej margaryny lub masła

·        1 jajo

Masa serowa:

·        1 kg sera twarogowego lub trzykrotnie zmielonego

·        5 jaj

·        200 g cukru

·        100 g masła

·        1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta

Masa makowa:

·        1 puszka masy makowej Bakalland

Dekoracje:

·        1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta

·        garść migdałów Bakalland

·        1 pomarańcza

Kto powiedział, że ciasto z makiem jest zarerwowane tylko na święta i to wyłącznie pod postacią makowca?

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku ciasta domowego do głębokiej miski, dodajemy jajko i tłuszcz. Składniki miksujemy za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Następnie, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką i wykładamy nim okrągłą blaszkę do pieczenia o średnicy około 27 cm. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia i nastęnie nakładamy masę makową. Miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym miksujemy do uzyskania puszystej, białej masy, do której dodajemy jajka, a potem łyżka po łyżce twaróg. Połączone składniki chwilę miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy, którą wylewamy na warstwę maku. Ciasto pieczemy w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez godzinę. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po godzinie wyjmujemy sernik na kuchenny blat. Gdy ciasto zupełnie wystygnie, dekorujemy je polewą czekoladową, migdałami i plastrami świeżej pomarańczy, po czym wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień. ????

 

Tartaletki z pianką i suszonymi owocami

Składniki:

Ciasto:

·        1 opakowanie kruchego ciasta Delecta

·        1 jajko

·        100 g margaryny

·        1-2 łyżki mąki do podsypania

Pianka:

·        220 g soku pomarańczowego

·        13 g żelatyny Delecta

·        100 g śmietany kremówki 36%

·        1 łyżka cukru pudru

·        5 moreli

·        1 garść żurawiny Bakalland

·        konfitura porzeczkowa

Domowy, szybki do wykonania a zarazem efektowny pomysł na deser? Tartaletki!

Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Ciasto kruche do wypieku domowego przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając mieszankę z margaryną i jajem. Foremki na tartaletki smarujemy margaryną i prószymy mąką, wykładamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wrzątku. Morele siekamy. Wraz z żurawiną przekładamy do rondla i zalewamy sokiem pomarańczowym, a następnie zagotowujemy na małym ogniu. Żelatynę przelewamy do soku i dokładnie mieszamy. Następnie, ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem pudrem i dodajemy do soku. Dokładnie wymieszaną masę rozlewamy do silikonowych foremek, o kształcie, który będzie pasował do tartaletek i odstawiamy do stężenia do lodówki. Na gotowe ciasto wykładamy po łyżce konfitury porzeczkowej, a na wierzchu każdej z tartaletek układamy pomarańczową piankę. Pyszności gotowe!

 

Ciasto zebra

Składniki:

·        1 opakowanie ciasta jogurtowego Delecta

·        3 łyżki kakao

·        4 jaja

·        150 ml mleka

·        175 g masła

Ciasto zebra spełnia wszystkie wymogi dobrego deseru: jest przepyszne, ładnie wygląda i jest proste w przygtowaniu!

Mieszankę do domowego wypieku ciasta jogurtowego przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, dodając zamiast jogurtu mleko, a następnie masę dzielimy je na 2 części.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170°C (bez termoobiegu). Dużą keksówkę o długości 35 cm lub okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do jednej połowy ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Dwa rodzaje ciasta układamy naprzemiennie w foremce. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40−45 minut.

Ciasto doskonale nadaje się jako dodatek do kawy, zarówno do białej, jak i czarnej. ????

 

Beza pistacjowa z kremem czekoladowym

Składniki:

Ciasto:

·        1 opakowanie bezy Delecta

·        125 ml zimnej wody

Nadzienie:

·        500 ml śmietany kremówki

·        150 g gorzkiej czekolady

·        100 g pistacji Bakalland

·        50 g fig Bakalland

·        50 g daktyli Bakalland

Bezowy torcik wygląda niezwykle efektownie, a dzięki bezie Delecta robi się go bardzo szybko!

Dzień przed przygotowaniem torciku śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Śmietankę studzimy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150°C (bez termoobiegu). Bezę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, dodając wodę i miksując przez około 10 minut. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia odrysowujemy od talerza dwa okręgi o średnicy około 18 cm, następnie odwracamy go i zaznaczone koła wypełniamy masą bezową. Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy zgodnie z informacją na opakowaniu. Czekoladową śmietankę wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywny krem w mikserze. Wystudzone, bezowe spody przekładamy kremem, a wierzch ozdabiamy pokrojonymi figami, daktylami i pistacjami oraz ulubionym pikiem.

Dodatek bakalii urozmaica klasyczny wypiek, jakim jest beza. Słodka i delikatna będzie rozpływała się w ustach.

 

Ciasto czekoladowe z winogronami

Składniki:

Ciasto:

·        2 szklanki mąki pszennej

·        ¾ szklanki cukru

·        2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta

·        3 łyżki kakao

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

·        ¾ szklanki mleka

·        1 jajko

·        ¼ szklanki oleju

·        150 g winogron bezpestkowych

Dekoracja:

·        1 tabliczka białej czekolady

·        20 g masła

·        40 g kwaśniej śmietany

·        1 laska wanilii

·        kiść ciemnych winogron do przybrania

·        2 świeże figi lub garść suszonych fig Bakalland

·        1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada

Ciasto czekoladowe z winogronami i figami to idealna propozycja na jesienne popołudnie.

Na początku winogrona myjemy i kroimy w połówki. Równolegle piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki wraz z winogronami i całość mieszamy. W drugiej zaś mieszamy mokre składniki. Mleko, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy dużą łyżką do połączenia. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe – odstawiamy do wystudzenia na kratce. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Na końcu dodajemy do niej ziarenka z laski wanilii. Wystudzone ciasto układamy na paterze lub dużym talerzu, polewamy przestudzoną polewą. Wierzch wykładamy owocami: winogronami, figami i listkami mięty oraz płatkami czekoladowymi.

Kawałek pysznego ciasta w połaćzeniu z dobrą książką sprawiają, że jesień staje się ciut bardziej znośna.

 

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »