Technologie » AGD - RTV

Czas na zbiórkę? Naturalnie!

Jesienne porządki już za nami, jednak każdy kto chciałby zgodnie z prawem pozbyć się starego żelazka czy zużytego telewizora, będzie miał taką możliwość podczas akcji „Czas na zbiórkę? Naturalnie!” organizowaną przez Fundację Rosa i AG eko przy współpracy z Parkiem Handlowym Bielany.

W sobotę 5 listopada na parkingu Parku, obok sklepu IKEA, odbędzie się zbiórka elektroodpadów. Każdy kto odda zużyty sprzęt RTV i AGD otrzyma w zamian ekologiczną torbę na zakupy!

Polacy coraz chętniej zwracają uwagę na ochronę środowiska. Segregują odpady, interesują się zagadnieniami związanymi z ekologią, wykorzystaniem odnawialnych źródeł energii, surowcami wtórnymi. Jednak pomimo tego świadomość ekologiczna jest wciąż niewystarczająca. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że prawo zabrania wyrzucania zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego (ZSEE) – nazywanego elektroodpadami – do koszy na śmieci i zwykłych kontenerów. Regulują to przepisy zawarte w „Ustawie o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym” z 29 lipca 2005 r. Producenci oraz importerzy sprzętu elektrycznego i elektronicznego zobowiązani zostali w niej do organizowania, finansowania, odbioru, przetwarzania, odzysku i recyklingu wysłużonych urządzeń. Dodatkowo demontaż ZSEE może odbywać się jedynie w dedykowanych zakładach przetwarzania. Wielu konsumentów nie jest świadomych tego, że sprzedawcy detaliczni i hurtowi mają obowiązek nieodpłatnie przyjąć ZSEE (obowiązuje tu zasada 1:1 – przy zakupie nowego produktu możesz oddać jedno zużyte urządzenie), zaś gminy zobowiązane są do zapewnienia możliwości nieodpłatnego przekazania zużytego sprzętu. Kara za nielegalne pozbywanie się ZSEE wynosić może nawet 5 tys. złotych.

Oprócz działania zgodnie z prawem należy pamiętać przede wszystkim o tym, że zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny (ZSEE) to źródło cennych surowców i materiałów. Profesjonalny recycling  pozwala na odzyskanie i ponowne wykorzystanie cennych materiałów, substancji i związków chemicznych. Dlatego tak ważna jest edukacja najmłodszych, żeby wpoić im jak najwcześniej zasady ekologicznego zarządzani odpadami. - Zbiórka elektroodpadów to nasza najnowsza akcja. Wiemy, jak ważna jest edukacja najmłodszych na tematy związane z ekologiąmówi Bohdan Pecuszok, prezes Fundacji Rosa.Naszym celem jest budowa świadomego społeczeństwa obywatelskiego. Aby to osiągnąć, musimy utrwalać w dzieciach, już od najmłodszych lat, zachowania proekologiczne – dodaje.

Akcja „Czas na zbiórkę? Naturalnie”, 5 listopada br. (sobota), 9.00-18.00, parking PARKU HANDLOWEGO BIELANY, obok sklepu IKEA. Za każdy, nawet najdrobniejszy, wysłużony sprzęt będzie można otrzymać ekologiczną torbę na zakupy! Podczas akcji przyjmowane będą m.in.: lodówki, pralki, telewizory, suszarki, tostery, opiekacze, baterie, świetlówki, komputery, monitory, telefony, drukarki, wagi itp.

agalesiuk