Firma » Biura

Czas zadbać o siebie

Człowiek boi się starości. Z wiekiem nasza skóra traci jędrność, pogarsza nam się wzrok, nie jesteśmy już tak energiczni jak za młody, a i nasze zęby często wypadają. Co zrobić, aby zachować młodość i zdrowy wygląd jak najdłużej? Recepta jest prosta – musimy po prostu o siebie dbać.

Zęby dorosłego człowieka są bardzo ważnym elementem jego ciała. Zęby są trwałymi elementami anatomicznymi.

Ich głównym zadaniem jest rozdrabnianie pokarmu, który następnie trafia do układu pokarmowego. Stan jamy ustnej świadczy o właścicielu. Zęby są naszą wizytówką. Śnieżnobiałe, proste zęby dodadzą nam uroku podczas uśmiechu. Nieprawidłowy zgryz, żółte zęby czy braki w uzębieniu przedstawiają się bardzo nieestetycznie i po prostu brzydko. Aby zapobiegać tym rzeczom musimy zachować odpowiednią higienę jamy ustnej oraz często odwiedzać naszego specjalistę np. dentysta Szczecin Prawobrzeże.

Dentysta Szczecin Prawobrzeże to świetny specjalista w swoim fachu, który pomoże nam na nasze schorzenia. Jedną z przyczyn wypadania zębów jest paradontoza. Choroba ta objawia się postępującym rozchwianiem się zębów, pozornie uważanych za zdrowe, które jednak w krańcowych przypadkach dają się usuwać palcami lub same wypadają. Paradontoza to choroba występująca w obrębie dziąseł i kości otaczających korzeń zęba. Występowała już w średniowieczu, choć prawdziwą plagą stała się dopiero w czasach nowożytnych. Do rozwoju parodontozy zalicza się: złą higienę jamy ustnej, płytkę i kamień nazębny, czynniki bakteryjne oraz nieprawidłowy zgryz.

Drugą plagą wśród ludzi jest próchnica. Schorzenie to dotyczy twardych tkanek zęba. Charakteryzuje się powstawaniem niewielkich zagłębień, trudno zauważalnych i początkowo nie wywołujących bólu. Z czasem zniszczeniu ulegają większe partie zęba, zagłębienia się powiększają, ząb zaczyna boleć samoistnie lub pod wpływem temperatury czy spożywanych pokarmów, zwłaszcza słodyczy.

l.nowak1815