Dom » Wnętrza
Cztery złote zasady ręcznego zmywania
Zobacz więcej zdjęć » |
Stanowią idealną pomoc i ułatwiają nam wszystkim sprzątanie po gotowaniu. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko można dobrze i dokładnie umyć w zmywarce.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Umycie kieliszków do wina, drewnianych łyżek, powlekanych patelni, czy większych talerzy, jest wciąż zadaniem dla zlewozmywaka i naszych dłoni. Spalone dna garnków również wymagają dokładnego ręcznego wyszorowania. Jak prawidłowo myć naczynia, robiąc jednocześnie coś dobrego dla siebie i środowiska, zapytaliśmy specjalistów z firmy Comitor, dystrybutora baterii i zlewozmywaków, szanowanej na całym świecie firmy BLANCO. Zebraliśmy kilka porad i wskazówek, co robić by zmywanie wreszcie zniknęło z listy nieprzyjemnych domowych obowiązków.
Resztki jedzenia
Bez względu na to, czy korzystamy ze zmywarki, czy zmywamy ręcznie, zawsze pozbywajmy się wcześniej pozostałości po posiłkach. Resztki mogą zatkać zarówno odpływ w zlewie, jak i w zmywarce, powodując z czasem powstawanie nieprzyjemnych zapachów. Ich usuwanie stanie się szczególnie łatwe, jeśli w kuchni pod zlewem zainstalujemy domowy system gospodarki odpadami. Dostępne w ofercie Comitor selektory kuchenne na śmieci pozwalają na optymalne wykorzystanie przestrzeni kuchennej, wyróżniają się nowoczesnym wzornictwem i możliwością indywidualnej konfiguracji. Wystarczy otworzyć szafkę, czy szufladę i wyrzucić odpadki do jednego z plastikowych koszy, idealnie pasujących rozmiarem do Twojej szafki, by w kuchni zapanował porządek. Przy zabudowie kuchennej z wysuwanymi szufladami szczególnie sprawdzą się selektory BLANCO SELECT i BLANCO FLEXON, z przydatną szufladą organizacyjną. W przypadku drzwi na zawiasach możemy wybrać system BLANCO BOTTOM PRO i BLANCO SINGOLO, które można zamontować na dole szafki i łatwo wysuwać na szynach. Wbudowany pojemnik na odpady BLANCO SOLON będzie szczególnie praktyczny do usuwania kompostu i odpadów organicznych.
W pozbyciu się resztek jedzenia pomagają także rozdrabniacze odpadków. Młynki InSinkErator potrafią zmielić niemalże wszystko, co zwykle wrzucamy do kosza - resztki z obiadu, skórki z owoców, obierki z warzyw, torebki od herbaty, a niektóre modele mogą poradzić sobie nawet z kośćmi i łupinami orzechów!
Nie myjemy naczyń pod bieżącą wodą
Pozostawienie bieżącej wody podczas płukania naczyń to krok do tyłu w propagowaniu ekologicznego podejścia do życia i niepotrzebne marnowanie zasobów wodnych. O wiele lepiej zebrać wszystko, co nie nadaje się do mycia w zmywarce, a następnie umyć w zlewie wypełnionym do połowy wodą. Czy wiecie, że wystarczy dodać kilka kropli płynu do mycia naczyń do zlewozmywaka z już napuszczoną woda? W ten prosty sposób pomagamy chronić środowisko, a przy okazji zapobiegamy nadmiernemu tworzeniu się piany. Schowane w blacie dozowniki do mydła BLANCO pomogą w racjonowaniu płynu do mycia naczyń i będą wyglądać bardziej elegancko, niż stojące w polu widzenia plastikowe butelki.
Patenty na suszenie
Odpowiednie miejsce do wysuszenia umytych w zlewie naczyń, to ważny element kuchni, który może podkreślać jej wystrój lub... totalnie go zepsuć. Połączmy zatem praktyczność i funkcjonalność z elegancją. W ofercie Comitor znajdziemy zlewozmywaki z funkcją ociekania; propozycje, które sprawdzą się nawet jeśli jesteśmy posiadaczami niewielkiego aneksu kuchennego. Dodatkowe sprytne akcesoria do zlewozmywaków, takie jak kratki ociekowe, sprawią, że zmywanie stanie się o wiele szybsze i przyjemniejsze!
Zapewniamy sobie i innym higienę przy zlewie
Wilgotne gąbki i ściereczki są idealną pożywką dla zarazków. Aby tego uniknąć, po umyciu pozwólmy ściereczkom i gąbkom całkowicie wyschnąć. Wymieniajmy je maksymalnie po dwóch tygodniach użytkowania. Jeśli nie chcemy mieć gąbek na widoku, zainstalujmy w kuchni zlewozmywak Etagon BLANCO. Wyposażono go w szyny, które wkłada się do zlewozmywaka. Niewidoczne na pierwszy rzut oka, będą idealnym miejsce do powieszenia szmatek czy gąbek do czyszczenia.
Więcej na: www.comitor.pl
Nadesłał:
OKK!
|
Komentarze (0)