Technologie » AGD - RTV
Czy blender jest w kuchni naprawdę potrzebny?
Jeżeli ktoś do tej pory nie korzystał z urządzenia typu blender i w kuchni radził sobie bez niego, pewnie nie widzi potrzeby nabycia takiego sprzętu. Jednak dla każdego, kto preferuje świeże, zdrowe jedzenie, eksperymenty w kuchni, i nie da się ukryć, lubi sobie ułatwiać prace kuchenne – pokocha taki sprzęt. Bo tak naprawdę ciężko mówić o wadach posiadania blendera.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Miksowanie to nie wszystko
Czasy, kiedy blender służył jedynie do rozdrabniania pożywienia już dawno minęły. Nowoczesne urządzenia posiadają wiele funkcji, dzięki którym mogą zastąpić wiele innych robotów kuchennych. Jednak to co najważniejsze, podstawową czynnością blendera jest przede wszystkim rozdrabnianie jedzenia. Wszelkiego rodzaju owoce, warzywa czy mięso, można w prosty i szybki sposób zmielić czy rozdrobnić. Dzięki niemu, przygotowanie koktajli czy sosów jest wyjątkowo proste. To oczywiście nie wszystko. Dla bardziej wymagających kucharzy, nowoczesne blendery potrafią zrobić o wiele więcej. Możemy do tego m.in. zaliczyć:
· Własnoręczne przygotowanie różnego rodzaju mąk
· Domowe lody
· Mleka pochodzenia roślinnego (sojowe, kokosowe itp.)
· Własnoręcznie robione masła, śmietany i smarowidła (np. hummus)
· Gładkie zupy i koktajle warzywne czy owocowe
· Wyrabianie ciasta na desery czy chleby
· Gładkie, świeże pożywienie dla małych dzieci
To oczywiście nie wszystko. Tak naprawdę jaki jest sposób gotowania, ulubione produkty, rodzaj diety czy preferencje smakowe użytkownika determinują wybór odpowiedniego sprzętu. Każdy blender jest inny i tylko w zależności od naszych upodobań należy dobrać najlepiej pasujący do trybu życia.
Zdrowa dieta na wyciągnięcie ręki
Ułatwienie prac w kuchni, to jedna z wielu niezaprzeczalnych zalet. Drugą kwestią, i być może nawet ważniejszą jest to, że dzięki blenderowi można przyrządzić zdrowe, pełnowartościowe posiłki. W szczególności docenią ten fakt osoby na specjalnej diecie, wegetarianie, weganie, mięsożercy, dbające o sylwetkę, czy sportowcy. Nowoczesne blendery podgrzewają jedzenie (na przykład zupy czy sosy) nie gotując ich, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze. Dzieje się to dzięki wyjątkowo szybko kręcącym się nożom, które wytwarzają ciepło na zasadzie prawa tarcia. Zamiast miażdżyć, tną błony warzyw i owoców tak, że nasz organizm przyjmuje je w najlepszej dla nas postaci. W trakcie obróbki składniki nie tracą błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Zalety blendera docenią także młode mamy. Dzięki niemu szybkie i łatwe przygotowanie świeżych, zdrowych posiłków dla dzieci to doskonała alternatywa dla słoiczkowego jedzenia.
Za oknem wiosna, czas kiedy zaczynamy po zimie intensywniejszy tryb życia i mamy jeszcze większą możliwość kupienia świeżych owoców i warzyw, które zbawiennie wpływają na organizm. To również najlepszy czas o zadbanie o szczupłą i zdrową sylwetkę przed wakacjami. Blendery zdecydowanie ułatwiają wprowadzanie zdrowych nawyków w diecie. Jeżeli ktoś jeszcze nie posiada blendera, lub chciałby zmienić go na model bardziej dopasowany do swoich potrzeb i o większych możliwościach, warto zrobić to właśnie teraz. W trakcie użytkowania, warto w kuchni eksperymentować i zacząć przygotowywać coraz to nowsze posiłki. Nasze ciało szybko nam za to podziękuje.
Źródło: Vitamix
Nadesłał:
Mooq
|
Komentarze (0)