Firma » Praca

Czy HR zapomniał o podstawowych potrzebach pracowników?

Pracodawcy prześcigają się w oferowanych benefitach. Coraz częściej wymyślają wyszukane rozwiązania, które mają trafić w gusta zatrudnionych, odpowiednio ich zmotywować i stanowić wartość dodaną dla comiesięcznej pensji.

Pytanie tylko czy niewykorzystany karnet na siłownię lub bilet do teatru rzeczywiście realizują te cele? Dlatego firmy coraz częściej do oferty świadczeń pozapłacowych włączają dofinansowanie posiłków, które spełnią podstawowe potrzeby wszystkich zatrudnionych, bez względu na płeć, wiek czy zainteresowania.

Jak pokazują badania średnia kwota wydawana na świadczenia pozapłacowe nieprzerwanie od kilku lat rośnie – w ubiegłym roku wyniosła aż 948 złotych na jednego pracownika rocznie („Drogowskaz Motywacyjny 2018”). Budżety motywacyjne wzrosły od ubiegłego roku w ponad co czwartej firmie (27%). Oznacza to, że pracodawcy rozumieją potrzebę dodatkowego motywowania zatrudnionych. Niestety, jak pokazuje praktyka biznesowa, oferowane benefity często pozostają niewykorzystane – z braku czasu, chęci lub błędnie zdefiniowanych potrzeb. Nie wszyscy lubią lub mogą chodzić na siłownię czy na basen. Podobnie jest z bonami do spa, zniżkami do placówek kulturalnych. Efekt – pracownik nie korzysta z otrzymanej możliwości, a pracodawcy ponoszą straty.

Niezależnie od branży czy wykonywanego zawodu w planie dnia każdego pracownika znajduje się wspólny punkt - to czas na spożycie posiłku. Każdy je po swojemu, w ulubionym smaku i stylu. Jedni uwielbiają wyjścia na lunch, inni wolą przygotowywać posiłki w domu i zabierać je ze sobą do pracy. W apetytach pracowników drzemie ukryty potencjał dla pracodawców, który mogą wykorzystać w swoich programach motywacyjnych.

Jedzenie i posiłki w pracy

Dofinansowanie posiłków to świadczenie pozapłacowe, które pracownicy mogą otrzymać od pracodawcy np. w formie wygodnych kart przedpłaconych. Jedną z zalet takiego rozwiązania jest swoboda wyboru. Do pracownika należy wybór, czy otrzymaną kwotę przeznaczy na zakupy spożywcze, posiłek poza biurem, catering czy danie na wynos.

Pracodawcy zaczynają przywiązywać coraz większą wagę do sposobu odżywiania pracowników. Potwierdzają to wyniki badania Drogowskaz Motywacyjny 2018 – już 1/3 firm zatrudniających ponad 250 osób dofinansowuje posiłki, a średnia kwota przeznaczana na tego typu benefit w Polsce wzrosła od 2017 roku o 27% - do 145 złotych. Takie rozwiązanie daje zatrudnionym realne wsparcie, ale jednocześnie nie ogranicza im swobody wyboru. Wydatki, które pracownicy i tak ponieśliby na przykład podczas zakupów spożywczych mogą zostać przeznaczone na coś innego powiedziała Małgorzata Kroh, Dyrektor Marketingu i Rozwoju w Sodexo Benefits and Rewards Services.

Prawidłowe odżywianie jest jednym z podstawowych czynników wydajnej pracy. Według badań Health Enhancement Research Organization (HERO) wartościowy posiłek zwiększa efektywność pracownika o 25%. To z kolei ma wpływ na jego samopoczucie, zapobiega chorobom i przeziębieniom, a także obniża absencję w pracy. Według danych ZUS Polacy spędzili na L4 w 2017 roku 229 milionów dni. Choroba pracownika oznacza dla pracodawcy dezorganizację w firmie, a także dodatkowe koszty. Aby uniknąć nadmiernej nieobecności pracownika w firmie warto zainwestować w dofinansowanie posiłków. Takie rozwiązanie przynosi wiele korzyści dla obu stron. Co więcej, wspólne jedzenie w pracy sprzyja integracji. Nawiązane więzi pozwalają na lepsze zrozumienie zespołu, sprawniejszą komunikację i realizację zadań, a przede wszystkim na poczucie przynależności do firmy.

Marzena Jaworska