Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko
Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?
Zobacz więcej zdjęć » |
. Ponieważ lepiej zapobiegać niż leczyć, profilaktykę warto zacząć już od najmłodszych lat, czyli od karmienia naszych dzieci. Z pierwszego w Polsce raportu[1] KPMG wynika, że już dzisiaj mamy do czynienia ze znacznie obciążającą budżet Państwa epidemią tych chorób, a za 18 lat, w 2030 roku całkowite koszty związane z nimi mogą wynosić ponad 100 mld zł rocznie. Rosnące koszty tych chorób są konsekwencją błędów żywieniowych, które popełniamy już na wczesnym etapie rozwoju naszego dziecka i powielamy w życiu dorosłym.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być utrwalane już od najmłodszych lat, co skutkuje dużą szansą ich przestrzeganie w życiu dorosłym. W codziennym jadłospisie dziecka powinno znaleźć się co najmniej 4-5 posiłków, w tym minimum jeden ciepły. W składzie każdego z głównych posiłków, takich jak: śniadanie, obiad i kolacja, należy umieścić źródło pełnowartościowego białka: warzywa, owoce czy produkty obfitujące w węglowodany złożone. Żywienie dziecka powinno być urozmaicone, posiłki regularne, a wielkość porcji dostosowana do wieku i potrzeb młodego organizmu. Nieprawidłowe żywienie dzieci, w którym występuje zarówno niedobór, jak i nadmiar wielu składników diety, może mieć swoje negatywne konsekwencje. Źle zbilansowana dieta wieku dziecięcego może skutkować między innymi: zaburzeniami wzrostu i rozwoju dzieci, nadwagą czy otyłością, a w wieku dorosłym zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 czy chorób serca.
Wiemy jak Polacy żywią swoje dzieci
Jak wynika z badań przeprowadzonych w minionym roku przez Instytut „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka” oraz Instytut Matki i Dziecka, tylko 25 proc. 6-miesięcznych niemowląt oraz 33 proc. dzieci w wieku 12 miesięcy dostaje prawidłową liczbę posiłków, a jedynie 7 proc. badanych matek stosuje się do zaleceń żywieniowych dla tej grupy wiekowej. Dieta dzieci pomiędzy 1 a 3 rokiem życia jest źle zbilansowana, czego efektem jest nieprawidłowy wskaźnik masy ciała u ponad połowy z nich.
- Niestety coraz więcej badań potwierdza, że otyłość naszych dzieci ma swoją genezę już w niemowlęcym etapie życia, który jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju dziecka. To właśnie przez pierwsze trzy lata życia „programujemy” nasz organizm metabolicznie. Złe nawyki żywieniowe przekazywane dzieciom przez rodziców będą skutkować wzrostem zachorowań na kosztowne choroby cywilizacyjne w dorosłym życiu – powiedziała prof. dr hab. Anna Dobrzańska, Krajowy Konsultant w dziedzinie Pediatrii.
Złe odżywianie kosztuje
Analiza zawarta w przeprowadzonym przez firmę doradczą KPMG raporcie[2] nie jest zbyt optymistyczna, bo mówi o tym, że w perspektywie 2030 roku możemy mieć do czynienia z podwojeniem się całkowitych kosztów przewlekłych chorób cywilizacyjnych takich cukrzyca i choroby serca. Dziś wynoszą one 50 mld zł, czyli tyle ile wynosiłoby utrzymanie do momentu ukończenia studiów wyższych 193 tysięcy dzieci (raport money.pl z 2010 roku).
-To alarmujące dane i ogromne wyzwanie dla polskiego budżetu. Tym bardziej, że według Głównego Urzędu Statystycznego w 2030 roku będzie nas niespełna 37 milionów. Do tego czasu drastycznie zmniejszy się także liczba młodych Polaków. Tych, których produktywność jest największa – powiedział podczas konferencji prasowej Tomasz Grunwald, Partner KPMG.
Rozprzestrzeniająca się kosztowna epidemia chorób cywilizacyjnych związana jest z powszechnością czynników ryzyka cukrzycy i chorób serca. Do najważniejszych oprócz złego odżywiania należą palenie tytoniu, zbyt niska aktywność fizyczna oraz nadwaga i otyłość.
Troska o najmłodszych
Prawidłowy sposób żywienia polega na dostarczeniu wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach i wzajemnych proporcjach, szczególnie istotne jest to w żywieniu dzieci i młodzieży, które wpływa na ich rozwój fizyczny, intelektualny, emocjonalny oraz na zdolność uczenia się. Optymalna dieta powinna zapewnić dziecku prawidłowy wzrost, dobre zdrowie i samopoczucie oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób wieku dorosłego.
- Pamiętajmy i troszczmy się o zdrowie naszych najmłodszych – namawia Anna Korcz, mama Jasia. – Odpowiednio zbilansowana i racjonalna dieta warunkuje zarówno jego bliższą, jak i dalszą przyszłość. Jako matki mamy ten przywilej by od najmłodszych lat życia naszego dziecka przekazywać mu wzorce dotyczące zdrowego stylu życia oraz racjonalnej diety. Ono odwdzięczy się będąc zdrowym, energicznym, harmonijnie rozwijającym się i szczęśliwym młodym człowiekiem.
Jeśli rozpoczniemy profilaktykę stosunkowo wcześnie zarówno my, jak i nasze dzieci będziemy w stanie uchronić się przed cukrzycą i chorobami serca, a przynajmniej sprawić, że będą miały o wiele łagodniejszy przebieg.
***
„Zdrowe Pokolenia” - Stowarzyszenie Promocji Zdrowego Żywienia Dzieci powstało w 2012 roku z misją poprawy kondycji zdrowotnej polskiego społeczeństwa przez promocję postaw prozdrowotnych oraz prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. Stowarzyszenie powstało z inicjatywy grupy wybitnych ekspertów: specjalistów pediatrów, gastroenterologów, epidemiologów oraz dietetyków, którzy pod szyldem „Zdrowe Pokolenia” zgromadzili swoją unikalną ekspertyzę medyczną oraz zaangażowanie w działalność społeczną. Jednym z inicjatorów Stowarzyszenia oraz Członkiem-Założycielem jest prof. Anna Dobrzańska, Krajowy Konsultant w dziedzinie Pediatrii.
[1] Raport KPMG pt. ”Analiza zmian społeczno-demograficznych oraz wpływu złego odżywiania, niedostatecznej aktywności fizycznej, nałogów i innych czynników ryzyka na rozpowszechnienie oraz koszty cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych w Polsce. Stan obecny i prognoza do 2030 roku”.
[2] Raport KPMG pt. ”Analiza zmian społeczno-demograficznych oraz wpływu złego odżywiania, niedostatecznej aktywności fizycznej, nałogów i innych czynników ryzyka na rozpowszechnienie oraz koszty cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych w Polsce. Stan obecny i prognoza do 2030 roku”.
Nadesłał:
MonikaBłaszczak
|
Komentarze (0)