Firma » Reklama

Czy opłaca się pozycjonować sklep internetowy?

Prowadzenie sklepu internetowego nie jest sprawą prostą – wymaga dotarcia do użytkowników, potencjalnych klientów. Choć tych w sieci nie brakuje, to jednak przebicie się do nich z ofertą wcale nie jest tak łatwe, jakby mogło się wydawać.

Choć wiele osób uważa, że sklepy internetowe to świetny biznes, a ich właściciele nie narzekają na klientów, to jednak – jak podaje Forsal.pl[1] – do Krajowego Rejestru Długów zostało już wpisanych 2,5 tys. takich podmiotów. Oznacza to, że właściciele sklepów internetowych mają problemy finansowe. Są one wynikiem m.in. niemożności przebicia się z ofertą do użytkowników sieci. W tym pomagają wyspecjalizowane agencje i firmy oferujące pozycjonowanie stron internetowych.

Na czym polega pozycjonowanie?

Pozycjonowanie sklepu internetowego to skomplikowany proces. Na próżno szukać specjalisty, który wyjawi, w jaki sposób osiągnąć dobre pozycje w wyszukiwarce po wpisaniu konkretnej frazy. Pewne jest też, że pozycjonowanie nie zawsze musi być „wymuszone”. Dziś coraz większy nacisk kładzie się m.in. na prowadzenie przez sklepy internetowe blogów. Wpisy tam zamieszczone mają wyjaśniać użytkownikom wątpliwości, mają również podsuwać im ciekawe rozwiązania czy pomysły.

Pozycjonowanie – co trzeba o nim wiedzieć?

Optymalizacja dla wyszukiwarek internetowych, czyli pozycjonowanie, to proces. Jeżeli chodzi o pozycjonowanie sklepu internetowego, to zdecydowana większość osób działających w branży zwraca uwagę na to, by sklep był wyposażony m.in. w dobre opisy kategorii czy produktów. Mają one podnieść atrakcyjność zdjęć, w treści można również zamieścić słowa kluczowe, które będą wykorzystywane w trakcie pozycjonowania.

Poza kwestią treści, nie można zapomnieć, że pozycjonowanie to również prace nad kodem i strukturą witryny. Te prace nie są bezpośrednio widoczne dla użytkowników strony czy nawet jej właściciela, mają jednak znaczenie dla końcowego efektu. Od tego, jak będzie wyglądać struktura strony czy wspomniany kod zależy to, jak strona będzie indeksowana.

Czy opłaca się pozycjonować stronę?

Powyższe pytanie mogą zadawać sobie właściciele sklepów internetowych. Trzeba pamiętać, że pozycjonowanie strony jest kosztowne. Takie prace wymagają czasu i, by osiągnąć zamierzone efekty, najlepiej zlecić je specjalistom. Osoby zastanawiające się nad pozycjonowaniem sklepu internetowego powinny pamiętać, ze nie tylko wynik w wyszukiwarce ma znaczenie dla odnotowywanych przychodów.

Z raportu „M-commerce. Kupuję świadomie 2015”[2] wynika, że współcześni użytkownicy sieci składają zamówienia w sklepach internetowych, korzystając nie tylko z komputerów czy laptopów. 25% respondentów deklaruje, że korzysta ze smartfonów, a 12% z tabletów. To wymaga od właścicieli sklepów internetowych również inwestycji w responsywne strony internetowe.

------------------------------------------

[1] Forsal, http://forsal.pl/artykuly/906648,dlugi-merlin-pl-merlin-pl-opinie-zadluzenie-sklepow-internetowych-nieterminowe-dostawy-e-sklepy-problemy-sklepow-internetowych.html (dostęp 9.2.2016).

[2] Kupujewinternecie.info.pl, http://kupujewinternecie.info.pl/wp-content/uploads/2014/11/RAPORT-Kupuje-w-internecie-2014.pdf (dostęp 9.2.2016).

wieras

• avatar
    kowalska 2017-01-19 15:43:58

no pewnie, ze sie opłaca. zależy oczywiście jak dużą masz firmę i jakie są Twoje cele biznesowe. Niemniej uwazam ze warto inwestowac w profesjonalną reklamę i w pracę specjalistów :) sama się zastanawiam, czy nie zakupic wyspy handlowej dla mojej firmy - czesto bywam na targach i taka wyspa handlowa zrobiona specjalnie na zamówienie byla by dobrym wabikiem na nowych klientow :) mam na oku jedna firmę www.berkano.pl jak ktoś coś słyszał o nich to czekam na opinie :) pozdrowienia!