Technologie » Telekomunikacja

Czy SMS-y mogą wyjść na zdrowie służbie zdrowia?

Pisaliśmy Wam już o wielu ciekawych wdrożeniach SMS-owych w branży Healthcare, między innymi o SMS-ach do honorowych krwiodawców, czy SMS-ach w bydgoskim Centrum Onkologii. Dziś zatem czas na podsumowanie branży medycznej i możliwości wykorzystania w niej SMS-owej komunikacji.

SMS w zarządzaniu i administrowaniu obiektami sektora medycznego

SMS znakomicie podnosi sprawność administracyjną w zarządzaniu obiektem. Krótka wiadomość tekstowa to idealna forma między innymi w poniższych zastosowaniach:

• ustalanie i zmiany w grafiku i dyżurach pracowników medycznych i administracyjnych
  • monitoring obiektu, infrastruktury, instalacji, urządzeń i maszyn (systemowa wysyłka SMS do zarządców budynku o zdarzeniach, np. w przypadku awarii zasilania, włamania itp.)

Informacje dla pacjentów

SMS to optymalna, tania i skuteczna forma komunikacji z pacjentami. W ten sposób można przesyłać na przykład:

• przypomnienia SMS o badaniach profilaktycznych (automatyczna wysyłka SMS do zdefiniowanych numerów w zdefiniowanych terminach)
  • powiadomienia SMS o możliwości odebrania wyników badań
  • masowa wysyłka SMS do pracodawców (np. do działu kadr) z przypomnieniem o konieczności wykonania badań okresowych pracowników
  • informacje o ofercie placówki (możliwe do wykonane badania, dostępni specjaliści itp.)
  • informacje o godzinach, terminach pracy poszczególnych lekarzy

Informacje od pacjentów

Platforma SerwerSMS.pl, poza ofertą wysyłania wiadomości na telefony komórkowe, oferuje także system odbierania SMS-ów od pacjentów. W ten sposób pacjenci mogą SMS-em potwierdzać lub odwoływać umówione wcześniej wizyty. Z rozwiązania tego korzysta bydgoskie centrum Onkologii. Wdrożenie to powoduje większą wydajność czasu pracy lekarzy (brak tak zwanych pustych okienek) oraz większe zadowolenie pacjentów z jakości pracy placówki.

Długie kolejki, nerwowe sytuacje w rejestracji i niekończący się czas oczekiwania na wizytę – tak wygląda polska rzeczywistość w służbie zdrowia. Minimalizować zjawisko niedrożności placówek medycznych i podnosić komfort opieki zdrowotnej pomagają nowoczesne technologie i nowe media: zintegrowane systemy zarządzania placówką, elektroniczne rejestracje i powiadomienia GSM, dzięki którym informacja trafia szybko i skutecznie do adresata. Nowoczesne technologie pomagają uzdrowić służbę zdrowia.

Wyrażamy zgodę na przedruk całości artykułu lub jego części z podaniem linku www.SerwerSMS.pl

SerwerSMS.pl