Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Czy świąteczny prezent może być inwestycją?

Grudzień to czas, kiedy zastanawiamy się nad tym, co podarować bliskim. Jeśli jednak nie zależy nam jedynie na wypełnieniu świątecznej tradycji, ale chcemy dać coś naprawdę wyjątkowego, wtedy możemy się zwrócić ku prezentom mniej materialnym, a takim, które osobie obdarowanej zapadną w pamięć.

Z roku na rok święta coraz bardziej tracą na swej wyjątkowości. Ich dawny urok wiązał się z oczekiwaniem na to, co unikalne. Wigilijne i bożonarodzeniowe potrawy swą niezwykłość zawdzięczały temu, że były to dania niedostępne przez większość roku, zarezerwowane wyłącznie na najbardziej wyjątkowe dni. A prezenty? Od bliskich otrzymywaliśmy rzeczy, na które w innych okolicznościach nie moglibyśmy sobie pozwolić, dlatego sprawiały tak wiele radości.

Ale również dziś możemy wiele zrobić, aby zachować magię świąt. Przecież świąteczny stół nie musi wcale uginać się od co roku tych samych potraw – warto wprowadzić pewne modyfikacje do świątecznego menu. Podobnie z prezentami – możemy wykazać się większą kreatywnością i nie rozglądać się za kolejnymi gadżetami czy ubraniami – a więc rzeczami codziennego użytku, które coraz częściej kupujemy bez specjalnej okazji. Zamiast tego lepiej zwrócić się ku pomysłom bardziej wyjątkowym, obdarować bliską osobę czymś, o zakupie czego zazwyczaj nie pomyśli na co dzień.

Podaruj unikalne doświadczenie

Tutaj otwiera się miejsce na różnego rodzaju vouchery. Możemy więc sprawić komuś przyjemność, ofiarowując bon na zabiegi w SPA czy też na wizytę w salonie masażu, szczególnie jeśli obdarowywana osoba rzadko sama sprawia sobie tego typu przyjemności. Błogi relaks będzie dla niej doskonałą odskocznią od codzienności, a taki prezent (oraz ten, kto go ofiarował) na długo pozostanie w pamięci.

Jeśli ktoś uważa, że taki podarunek będzie dobry wyłącznie dla kobiet, mężczyźnie może ofiarować chociażby voucher na tor kartingowy, na przejazd terenówką po specjalnym torze przeszkód, albo np. karnet na paintball. Płeć oczywiście nie jest dziś ograniczeniem w kwestii wyboru rozrywek – lot paralotnią lub balonem może być niesamowitym przeżyciem tak dla niej, jak i dla niego. Możliwości (i ofert prezentowych) jest na polskim rynku coraz więcej.

Powyższe prezenty wiążą się jednak z przeżyciami – można rzec – zmysłowymi. A co z rozwojem osobowości i intelektu? Tutaj najbardziej popularnym podarunkiem jest książka - wciąż świetny pomysł na niespodziankę dla osoby spragnionej wiedzy i refleksji. Ale czy to jedyna możliwość? Na szczęście można również podarować prezent bardziej oryginalny, np. voucher na szkolenie w dziedzinie, z którą obdarowywany wiąże swoją zawodową przyszłość.

Podaruj lepszy start w przyszłość

Co ciekawe, taki znaczący i rozwijający prezent możemy podarować nawet nastolatkowi. Podarunek taki będzie nie tyle spełnieniem chwilowej zachcianki, co przede wszystkim inwestycją w przyszłość. Może więc voucher na test predyspozycji zawodowych?

Dla osób, które ukończyły co najmniej 13. rok życia opracowane zostało badanie, które umożliwia określenie preferowanej drogi edukacyjnej i zawodowej. Taki specyficzny test osobowości nosi nazwę F2F18, a jego największą zaletą jest fakt, że pozwala on trafnie określić predyspozycje młodego człowieka.

- Większość podstawowych cech, które charakteryzują nastolatka, nie ulega znaczącym zmianom podczas dorosłego życia – mówi Anna Grzywaczyk z serwisu Fit2Future, oferującego testy F2F18 w Polsce. – Dzięki odpowiedniej analizie można określić takie kierunki kształcenia oraz zawody, do których dana osoba będzie przejawiała największe predyspozycje. To z kolei pozwoli jej uniknąć błędów i pomoże wybrać taką ścieżkę rozwoju, która zapewni wewnętrzną satysfakcję i ułatwi osiąganie sukcesów – podkreśla.

Dla przykładu – osoba, która nie ma predyspozycji do pracy z ludźmi, decydując się na zawód wymagający ciągłych i intensywnych kontaktów z klientami może szybko poczuć się wyczerpana, a taka praca nie będzie jej sprawiała radości. Tymczasem ta sama osoba mogłaby być świetnym specjalistą w dziedzinie wymagającej analitycznej i samodzielnej pracy.

Im wcześniej młody człowiek ustali swoje mocne strony oraz preferowany kierunek rozwoju zawodowego, tym lepiej. Świadomość, jakie zawody warto brać pod uwagę, ułatwi również wybór odpowiedniej szkoły.

- Badanie F2F18 powiązane zostało z bazą zawodów opracowaną przez doświadczonych polskich ekspertów z dziedziny HR – mówi Anna Grzywaczyk. - Zawody zostały pogrupowane w rodziny zgodnie z Europejską Klasyfikacją Zawodów. Stanowiska są podzielone według pięciu głównych rodzajów pracy: praca z ludźmi, praca z danymi, praca z rzeczami, praca twórcza i praca z naturą – wyjaśnia.

Nie da się ukryć, że voucher na tego typu test będzie inwestycją w przyszłość. Jeden taki prezent może mieć wpływ na całe życie zawodowe młodego człowieka. To więc znacznie więcej niż spełnienie sezonowej zachcianki. Obdarowując bliskich takimi bądź podobnymi prezentami, możemy faktycznie sprawić, że ich życie stanie się lepsze i pełniejsze. I choć taki prezent może wydawać się mało romantyczny, to jednak trudno zaprzeczyć, że będzie on niezwykle mocno wyrażał uczucia oraz troskę obdarowującego o przyszłość obdarowywanego.

Jeśli więc mamy wybór, podarujmy bliskim coś, o czym długo nie zapomną. Coś, co pozwoli im lepiej poznać samych siebie i zainspirować do bardziej spełnionego życia, zgodnego z wewnętrznymi potrzebami i predyspozycjami. Voucher na szkolenie lub test zawodowy może być przykładem takiego właśnie podarunku.

empemedia