Firma » Finanse

Czym jest pozytywna informacja gospodarcza?

Każdy z nas prowadzi domowe finanse w inny sposób. Niewiele jednak osób myśli o tym jak ich metoda gospodarowania pieniędzmi może wpłynąć na ich przyszłość. Wbrew pozorom jest to bardzo ważny element, zwłaszcza gdy staramy się o kredyt.

Pozytywna informacja gospodarcza

Każda osoba, która kiedykolwiek brała kredyt jest w BIK. Jednak zaistnienie w bazie Biura Informacji Kredytowej niektórzy postrzegają negatywnie, a wcale tak nie jest. Dzięki temu, że dostaliśmy kredyt i spłaciliśmy go w terminie otrzymujemy pozytywną informację gospodarczą. Jest to najlepsze potwierdzenie rzetelnego regulowania zobowiązań wobec instytucji finansowych jakie moglibyśmy otrzymać. Także Rejestr Dłużników ERIF BIG S.A. nie tylko przechowuje i udostępnia informację o dłużnikach, ale również o osobach, które nigdy nie miały długów i cieszą się czystą historią kredytową.

Jak budować pozytywną historię gospodarczą?

Nawet jeśli mamy już długi nie oznacza to, że wszystko stracone. Kiedy tylko spłacimy zaległe należności możemy napisać wniosek do banku czy innej instytucji o zmianę wpisu w BIK i innych bazach. Kiedy dopiero chcemy zbudować sobie dobrą historię kredytową na przykład w celu zaciągnięcia dużego kredytu hipotecznego warto zacząć od małych rzeczy.

Pozytywny wpis można dostać między innymi za: terminowe spłacanie rat kredytów, rachunków domowych (np. energia elektryczna, czynszu za mieszkanie, rachunków za media, rat uzgodnionych z wierzycielami czy innych zobowiązań finansowych. Informacje te przekazywane do rejestrów są za pośrednictwem wierzyciela, czyli na przykład bank, spółdzielnię mieszkaniową itd.

Jednak wcześniej trzeba wyrazić na to zgodę. Warto to zrobić nawet jeśli w umowie z wierzycielem nie ma o tym zapisu, ponieważ wtedy zaczynamy budować swoją wiarygodność finansową.

Jesli chcesz dowiedzieć się więcej zapraszam na blog kruk firma windykacyjna - piszemy jak wyjść z długów.

Kasiamer

auta uzywane na raty
Auta na raty bez BIK KRD! Fast-cars.pl samochody w Krakowie na raty Tylko u nas gwarancja najlepszej ceny na auta! Zadzwoń tel. 511-777-117
fast-cars.pl