Technologie » Komputery

Czyszczenie magazynów firmowych

Zbliża się koniec roku – czas audytów, rozliczeń i inwentaryzacji. Podczas przeglądania magazynów w wielu firmach, na spisach z natury pojawiają się pozycje z bezużytecznym lub uszkodzonym sprzętem komputerowym.

Corocznie pojawia się problem, co zrobić ze starymi monitorami, drukarkami, laptopami lub częściami komputerami zalegającymi w różnych szafach czy magazynach.

Wyrzucenie na śmieci tego typu produktów jest nielegalne i naraża na niebezpieczeństwo niekontrolowanego wypływu danych firmowych. Sprawne urządzenia można oddać pracownikom do użytku prywatnego lub organizacji pożytku publicznego czy Domu Dziecka. To rozwiązanie jest jednak obarczone dużym ryzykiem, które przedstawiciel CSI Leasing Polska - Agnieszka Ledóchowska ujmuje następująco: „Uczulam pracodawców na prawidłowe zabezpieczenie danych z dysków komputerów, które chcą przekazać, a także o bezpiecznym ich wyczyszczeniu. Należy pamiętać również o podatkach od darowizny, przekazywanej na rzecz pracowników bądź jednostki organizacji pożytku publicznego.”

Z wyżej opisanych powodów warto zastanowić się nad zleceniem „czyszczenia” magazynów ze sprzętu IT firmie zajmującej się profesjonalnie utylizacją sprzętu lub jego dalszą odsprzedażą. Pracownicy firmy przyjadą po sprzęt, bezpiecznie go zapakują i przewiozą do swoich magazynów, gdzie nastąpi ocena jego zużycia oraz wycena wartości. „Nasza wyspecjalizowana jednostka - CSI Lifecycle Technology - specjalizuje się w renowacji i dalszej odsprzedaży sprzętu IT” – dodaje Agnieszka Ledóchowska. „Wieloletnia działalność na tym polu oraz zdobyte doświadczenie pozwalają nam uzyskać najwyższe na rynku ceny za wprowadzony ponownie w obieg sprzęt. Mamy własne sklepy, a także współpracujemy z ponad 5.000 resellerami w około 60 krajach na całym świecie. Rocznie odsprzedajemy sprzęt za około 15 milionów Euro. CSI Lifecycle Technology posiada także osobny departament specjalizujący się w remarketingu serwerów i dysków twardych, co zwiększa bezpieczeństwo danych. Nasz profesjonalizm podkreśla uzyskanie certyfikatu DEKRA w zakresie kasowania danych ze wszystkich nośników.”

Korzystając z usług czyszczenia magazynów w specjalizującej się w tej dziedzinie firmie, można liczyć na szereg korzyści. Przede wszystkim następuje minimalizacja kosztów związanych z przechowywaniem starego sprzętu w magazynach firmowych. Pracownicy wynajętej w tym celu firmy sami sporządzą inwentaryzację oraz wykasują dane z dysków w siedzibie firmy (o ile zajdzie taka potrzeba). Na każdym etapie firma jest informowana o postępach przebiegających procesów a także ma zapewniony transport do miejsca utylizacji bądź remarketingu. Poprzez remarketing rozumie się naprawę oraz ponowną sprzedaż używanego sprzętu  IT - warto pamiętać, że korzystanie z usług doświadczonej firmy może znacząco przyczynić się do zwiększania zysku z odsprzedaży urządzeń na wolnym rynku.

tabasco