Gospodarka » Żywność
Daj się zaskoczyć fasolkowym inspiracjom w kuchni!
Zobacz więcej zdjęć » |
W sierpniu i wrześniu warto sięgnąć po fasolkę szparagową, która jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. W kuchni sprawdza się wyśmienicie, nie tylko jako dodatek do głównych obiadowych dań. Gotowana, zapiekana, czy smażona – w każdej wersji smakuje wybornie! Skorzystajcie z naszych przepisów i przekonajcie się jak wiele różnorodnych potraw można przygotować mając ją w swojej kuchni!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Żółta lub zielona fasolka szparagowa to wspaniały dodatek do różnorodnych dań: fantazyjnych sałatek, pożywnych zup, a także kompozycji duszonych lub smażonych warzyw dodawanych do obiadu. Jest nie tylko smaczna, ale zawiera wiele niezbędnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Fasolka szparagowa dostarcza białka roślinnego, a także cennego błonnika. Ponadto, zawiera aż 90% wody i tylko 27 kcal w 100 g, dlatego sprawdzi się w jadłospisie o ograniczonej kaloryczności. To nie wszystko! W każdym strąku kryją się, m.in. takie składniki mineralne jak: wapń i potas, a także kwas foliowy, witamina C i prowitamina A. Warto wykorzystać w pełni sezon na fasolkę szparagową, bo świeżo zebrana smakuje najlepiej. Proponujemy poeksperymentować w kuchni i wybrać jeden z naszych przepisów na posiłki z tym pysznym warzywem w roli głównej!
Szukasz pomysłu na łatwy i szybki w przygotowaniu obiad, który bez wątpienia przypadnie do gustu twoim bliskim? Proponujemy risotto z kurczakiem i fasolką! Do przygotowania dania potrzebujemy: 2 kostek Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY, 250 g zielonej fasolki szparagowej, cebuli, 2 filetów z kurczaka, 3 łyżek oleju, 2 szklanek ryżu, łyżki masła oraz 2 łyżek parmezanu. Fasolkę oczyszczamy i kroimy na 2 cm kawałki, następnie do zagotowanej wody wrzucamy przygotowaną wcześniej fasolkę i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Później 2 kostki Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, a obraną cebulę, siekamy drobno i szklimy na oleju. Filety kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy mięso do cebuli i smażymy, do momentu aż odparują soki z kurczaka. Następnie wsypujemy ryż, szklimy i stopniowo dolewamy przygotowany wcześniej rosół, dokładnie mieszając. Dodajemy fasolkę i dusimy razem podlewając stopniowo rosołem tak długo, aż ryż będzie miękki, ale nierozgotowany. Gotowe risotto podajemy przyprószone startym twardym serem. Pycha!
Idealnym pomysłem na drugie, obiadowe danie będą także pyszne roladki schabowe z musztardą nadziewane fasolką. Do ich przygotowania będziemy potrzebować: opakowania Sosu pieczarkowego Na Każdy Dzień WINIARY, szczypty przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, 250 g żółtej fasolki szparagowej, 350 g schabu bez kości, łyżki musztardy, łyżki mąki, 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżki kwaśnej śmietany 18% oraz soli i pieprzu (do smaku). Fasolkę oczyszczamy, gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, a następnie odsączamy. Mięso kroimy na 8 kotletów, cienko rozbijamy i oprószamy przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY oraz pieprzem, a na koniec smarujemy musztardą. Następnie na kotletach układamy porcje fasolki, rolujemy każdy kotlet i oprószamy go mąką. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanej oliwie przez około 10 minut. Sos pieczarkowy Na Każdy Dzień WINIARY przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy śmietanę. Roladki podajemy z sosem i kluskami francuskimi. Smacznego!
Chcesz przyrządzić smaczną i pożywną przekąskę, która idealnie sprawdzi się jako lunch, czy kolację? Zaskocz bliskich oryginalną sałatką z fasolki szparagowej i kurczaka! Do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebować: 3 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 2 ugotowanych filetów z piersi kurczaka, czerwonej papryki, dwóch ogórków małosolnych, 300 g zielonej fasolki szparagowej, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, łyżeczki cukru oraz soli i pieprzu (do smaku). Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie kroimy w kostkę. Filety oraz ogórki również kroimy w kostkę. Fasolkę oczyszczamy, kroimy na 2 cm kawałki i gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odsączamy, studzimy i całość mieszamy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i natką pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wystarczy jeszcze wszystko razem dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia i gotowe!
Potrzebujesz więcej inspiracji na ciekawe dania z fasolką szparagową w roli głównej? Wejdź na www.winiary.pl i zaskocz swoich bliskich różnorodnością przygotowanych posiłków!
Nadesłał:
IP1
|
Komentarze (0)