Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Danie lekkie jak z płatka

Danie lekkie jak z płatka
Zobacz więcej zdjęć »
Lato powoli dobiega końca. Jak nie dać się nadchodzącej jesieni i z pozytywnym nastawieniem wejść w nową porę roku? Odpowiedź jest jedna - zapewnić naszemu organizmowi wystarczających, wartościowych pokładów energii. Skąd je wziąć? Podpowiadamy!

Nie pozwólmy, aby nasze starania, na które poświęciliśmy czas latem, poszły na marne! Małe zmiany przynoszą wielkie efekty.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przygotowania do letnich tropików, rozpoczęliśmy już wiosną. Myśl o zbliżających się upałach i urlopie wielu z nas skutecznie zmobilizowała do działania. Wszystko po to, aby sprowadzić organizm na właściwe tory, poprawić formę, a także samopoczucie. Jest jednak coś, co łączy wszystkie te elementy. To lekkość. Jesień to pora roku, podczas której nasz organizm potrzebuje jeszcze więcej składników odżywczych pochodzących z odpowiednio skomponowanych posiłków. Skoro kilka miesięcy temu zdecydowaliśmy się wprowadzić dobre nawyki w nasze życie, to czemu nie pozwolić im rozgościć się na dobre? Wybierajmy składniki spożywcze tak, aby nas odpowiednio odżywiły, a przy okazji były lekkie i wygodne. Taka kombinacja prawidłowego odżywiania i fizyczna aktywność zagwarantują sukces, zdrowie fizyczne i psychiczne!

Wprowadzenie drobnych zmian, a często pozostanie przy nawykach z lata sprawi, że każdy posiłek stanie się lekki i pożywniejszy niż zwykle. Dodatkowo pojawi się chęć na poranną przebieżkę lub spacer. 

Nadchodząca wielkimi krokami jesienna pogoda i coraz krótsze dni nie zachęcają do wyjścia na poranny jogging, ani też do zastanawiania się nad tym, co zjemy w ciągu dnia. Zapominamy, że organizm nadal potrzebuje do funkcjonowania wartościowych składników. Brak czasu na rozmyślanie o przygotowywaniu posiłków powoduje, że idziemy na łatwiznę. Wspomniana droga na skróty najczęściej kończy się na standardowym menu: jajecznica na śmietanie lub boczku i schabowy smażony na głębokim oleju. Niestety z lekkością nie ma to nic wspólnego.  

Daj swojemu organizmowi coś, za co Ci podziękuje! Wykorzystaj tej jesieni w swojej kuchni świeże polskie warzywa i owoce. Połącz je z sycącym, wartościowym produktem zbożowym, jakim są np. płatki kukurydziane Lubella Corn Flakes – i voila! Danie gotowe. Niech nikogo nie zwiedzie stereotyp, że płatki kukurydziane najlepiej komponują się z mlekiem lub jogurtem! W kolejnej części, podsuwamy kilka pomysłów na wykorzystanie tego pełnowartościowego produktu zbożowego.

Kukurydziane co nieco, czyli jeden produkt i tyle możliwości.

Mleko i jogurty w połączeniu z płatkami to świetny pomysł na szybkie śniadanie. Ale czy wiemy, że można je wykorzystać także do przygotowania zdrowych, szybkich i lekkich posiłków na cały dzień? Pokruszone płatki świetnie sprawdzają się jako panierka do ulubionego mięsa. W odróżnieniu od bułki tartej, nie wchłoną tak dużej ilości tłuszczu i posiadają coś więcej niż węglowodany proste, które nie sprzyjają ani figurze, ani samopoczuciu. Płatki kukurydziane (np. Lubella Corn Flakes) sprawdzą się także w momentach, kiedy najdzie nas ochota na „coś słodkiego”. Można użyć ich do wyrobu domowych deserów w połączeniu z sezonowymi owocami i jogurtem, ale także ciasteczek, batonów czy spodów do ciast! Dodatkową zaletą jest fakt, że oprócz zastąpienia innych wysokokalorycznych składników, dodadzą one łakociom przyjemnego efektu chrupkości, który wszyscy uwielbiamy. Poniżej serwujemy przepis, który sprawi, że na pewno poczujemy się lekko!

Omletowe wytrawne babeczki z płatkami kukurydzianymi

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków Lubella Corn Flakes
  • 6 jajek
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 sztuka papryki czerwonej
  • 1 plaster pora
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski i rozkłócamy. Dodajemy do nich starty żółty ser, kukurydzę oraz posiekaną drobno paprykę, pora i szczypiorek.

Następnie dodajemy szklankę płatków kukurydzianych i wszystko mieszamy razem. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu do smaku.

Metalowe foremki do babeczek smarujemy odrobiną masła i wlewamy do nich masę. Każdą babeczkę posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy w nagrzanym do 180oC piekarniku przez około 12-15 minut. Smacznego!

Więcej przepisów znajdą Państwo na stronie  www.uwielbiam.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

k.samoraj1

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »