Firma » Finanse

Darmowy program księgowy

Jakie narzędzia warto wykorzystywać w codziennej pracy księgowego, poza klasycznym pakietem Office, by ułatwić sobie bieżącą obsługę kadrowo-płacową?

W pracy dla małych i średnich firm z pewnością przyda się darmowy program księgowy, który można w łatwy i szybki sposób pobrać z Internetu. By to zrobić, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę frazę typu „darmowa księgowość”, „bezpłatny prosty program księgowy” czy „darmowy program do prowadzenia księgowości”, a następnie – w celu instalacji – postąpić zgodnie z instrukcją twórcy oprogramowania. Darmowy program księgowy umożliwia między innymi: prowadzenie ksiąg podatkowych, w tym podatkowej księgi przychodów i rozchodów oraz ewidencji ryczałtu; prowadzenie ewidencji VAT (w tym rejestry VAT); automatyczne generowanie zaliczek na podatek dochodowy i ryczałt; wystawianie różnego rodzaju faktur; ewidencję środków trwałych; automatyczne generowanie formularzy PIT; ewidencję wyposażenia; wysyłanie deklaracji przez Internet (z podpisem kwalifikowanym lub bez podpisu) i wiele innych funkcji. Przed pobraniem pełnej wersji danego oprogramowania warto pobrać tzw. demo program, który pozwoli pracownikowi sprawdzić, czy interfejs danego programu księgowego będzie dla niego przyjazny i przydatny w codziennych obowiązkach.

zami