Firma » System prawny

Darowizna nie na zawsze?

W potocznym rozumieniu darowizna to wszystko, co otrzymujemy od rodziny bądź innych osób, za co osoba obdarowująca nie oczekuje od nas żadnych korzyści.

Zgodnie z przepisami prawa, darowizna oznacza umowę, za pomocą której darowizna jest przekazywana i która wskazuje na brak roszczeń darczyńcy z tego tytułu pod postacią wspomnianych wyżej materialnych profitów.

Odwołanie darowizny

Warto jednak wiedzieć, iż raz otrzymana darowizna nie koniecznie musi pozostać w posiadaniu obdarowanego w sposób dożywotni. Istnieją bowiem przesłanki do tego, aby taką darowiznę darczyńca mógł odwołać.

Najczęstszym powodem odwołania darowizny jest tzw. rażąca niewdzięczność obdarowanego. Co to oznacza? W praktyce za rażącą niewdzięczność uważa się każde zachowanie obdarowanego, które świadczy o świadomym jego działaniu na szkodę obdarowanego, na przykład poprzez brak lub odmówienie opieki nad nim w przypadku, gdy zapis o takim obowiązku został zawarty w dokumencie darowizny, jak również dopuszczenie się przestępstwa przeciwko życiu bądź zdrowiu osoby obdarowującej.

Procedura odwołania darowizny

Należy pamiętać, iż pismo odwołujące darowiznę należy złożyć do 1 roku od momentu popełnienia czynu, będącego przesłanką do jej odwołania. Pismo powinno zawierać opis sytuacji wskazującej na dopuszczenie się rażącej niewdzięczności przez obdarowanego.

Odwołanie darowizny w przypadku nieruchomości jest nieco bardziej skomplikowane i, oprócz pisma, wymaga również przygotowania aktu notarialnego, który przenosi prawo własności nieruchomości.

Warto poczytać: http://kancelariaea.pl/publikacje/48-podstawy-prawne-odwolania-darowizny.html

Odwołanie darowizny a  brak uznania decyzji przez obdarowanego

Warto jednak wiedzieć, iż obdarowany może nie zgadzać się z decyzją odwołującą darowiznę, na przykład jeśli posiada dowody na to, iż nie dopuścił się on zachowania świadczącego o rażącej niewdzięczności. Wówczas przysługuje mu prawo do złożenia odwołania w sądzie. W przygotowanie pozwu o zwrot darowizny warto zaangażować doświadczonego adwokata i skorzystać z jego wsparcia aż do zakończenia procesu.

Sprawdź również ofertę adwokat - Wrocław - profesjonalne usługi prawnicze we Wrocławiu i okolicach.

easylife