Firma » Biznes

Dekpol wybuduje największą Karuzelę

Dekpol, jeden z wiodących generalnych wykonawców na Pomorzu, podpisał list Intencyjny na budowę Centrum Handlowego Karuzela w Kołobrzegu. Będzie to największy obiekt handlowy w mieście o powierzchni ponad 25 000 m². Planowane rozpoczęcie plac budowlanych ma nastąpić na początku 2020 roku.

W ramach inwestycji powstanie obiekt handlowy o powierzchni całkowitej 25 500 m², w którym znajdzie się kilkadziesiąt sklepów znanych sieci handlowych. Inwestycję będzie wyróżniać ciekawa forma architektoniczna z dużą liczbą świetlików nad ciągami komunikacyjnymi. Takie rozwiązanie, zwiększy nie tylko estetykę budynku, ale także dostęp do naturalnego światła, co pozwoli obniżyć zużycie energii elektrycznej.

Dekpol, jako generalny wykonawca inwestycji, będzie również odpowiedzialny za budowę infrastruktury komunikacyjnej i technicznej. W pierwszym etapie zostaną wykonane prace ziemne oraz platforma pod budowę galerii i hipermarketu budowlanego Leroy Merlin. W dalszej kolejności powstaną drogi wewnętrzne, chodniki i parking na 1000 miejsc postojowych, a także rondo w ciągu drogi wojewódzkiej nr 136. Nowe zlecenie zakłada również zaprojektowanie i wykonanie zewnętrznych terenów zielonych oraz elementów małej architektury. Zakończenie prac ma nastąpić w II kwartale 2021 r.

„Z uwagi na trudne warunki gruntowe, w pierwszej kolejności wykonywane będą wzmocnienia i wymiany gruntu. Razem z inwestorem będziemy pracować nad projektem wykonawczym, w którym wykorzystamy nasze dotychczasowe doświadczenie. Dzięki niemu będziemy mogli dokonać optymalizacji prac ziemnych, konstrukcji oraz architektury i ruszyć z zasadniczą budową już na wiosnę. Będzie to już kolejny obiekt handlowy w naszym portfolio, dlatego jestem przekonany, że proces budowy przebiegnie szybko i sprawnie, a całość stanie się kolejnym potwierdzeniem naszych umiejętności” - powiedział Adam Olżyński, Dyrektor ds. Inwestycji i Rozwoju Dekpol S.A.

Centrum Handlowe Karuzela będzie mieścić się przy ul. Krzywoustego w Kołobrzegu w pobliżu drogi ekspresowej S6.

Dekpol specjalizuje się w budowie obiektów logistycznych, przemysłowych, centrów handlowych oraz pozostałych obiektów kubaturowych.

www.dekpol.pl