Firma » System prawny

Dentons doradza Mabuchi Motor przy pierwszej europejskiej inwestycji

Japońska firma, będąca największym na świecie producentem niewielkich silników elektrycznych, wybuduje fabrykę na terenie krakowskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Wartość inwestycji to 360 milionów złotych.

Kancelaria Dentons zapewniła Mabuchi Motor kompleksowe wsparcie prawne i podatkowe w całym procesie inwestycyjnym – reprezentowała inwestora w wygranym przetargu na nabycie nieruchomości od gminy oraz przy zawieraniu umowy ich nabycia, jak również kompleksowo doradzała w zakresie dostępnych zachęt inwestycyjnych oraz rozwiązań podatkowych, uzyskując zezwolenie na prowadzenie przez inwestora działalności gospodarczej w specjalnej strefie ekonomicznej. Kancelaria zapewniała także pełną obsługę bieżących zagadnień regulacyjnych, podatkowych oraz korporacyjnych.

"Możliwość kompleksowej obsługi zagranicznych inwestorów wyróżnia Dentons spośród innych kancelarii prawniczych. Nasze zespoły prawa spółek, prawa podatkowego, prawa pracy, prawa nieruchomości oraz prawa pomocy publicznej oferują klientom pełne wsparcie przy ich projektach inwestycyjnych w naszym kraju. W ramach firmy funkcjonują także zespoły specjalizujące się w obsłudze klientów z Japonii, Chin, Francji, Niemiec, a także zespół wspomagający klientów w inwestowaniu w Iranie, co sprawia, że jesteśmy naturalnym wyborem zarówno dla zagranicznych przedsiębiorców, jak i polskich firm zainteresowanych ekspansją" – komentuje Arkadiusz Krasnodębski, Poland Managing Partner w Dentons.

W zakładzie będą produkowane części dla przemysłu motoryzacyjnego, w tym silniki elektryczne wykorzystywane do sterowania wyposażeniem. Fabryka ma być ważnym centrum produkcyjnym firmy, odpowiadającym na rosnące zapotrzebowanie ze strony europejskich klientów. Oficjalne rozpoczęcie budowy fabryki miało miejsce w środę 12 lipca. Zakład powinien rozpocząć produkcję w zimie 2019 r., a docelowe moce produkcyjne osiągnie w 2023 r., wytwarzając 16 mln sztuk silników rocznie. W fabryce znajdzie zatrudnienie 400 osób.

Przy projekcie doradzali Takura Kawai, partner w warszawskim biurze Dentons, kierujący Japan Desk w regionie EMEA, Cezary Przygodzki, partner w Zespole Doradztwa Podatkowego, Michał Bernat, counsel w Zespołach Doradztwa Podatkowego i Prawa Konkurencji oraz Łukasz Zwiercan, counsel w Zespole Prawa Nieruchomości.

O kancelarii Dentons

Dentons jest największą na świecie firmą prawniczą, oferującą najwyższej jakości doradztwo prawne i biznesowe. Za innowacyjne osiągnięcia w zakresie świadczenia usług prawnych, w tym m.in. stworzenie Nextlaw Labs oraz Nextlaw Global Referral Network, Dentons jest regularnie rekomendowany przez wiodące informatory biznesowe i prawnicze i zajmuje pozycję lidera w zestawieniu „Indeks Elitarnych Globalnych Firm Acritas”. Jest także zdobywcą nagrody BTI Client Service 30 Award. Dzięki policentrycznemu podejściu oraz zapewnianiu klientom dostępu do najbardziej utalentowanych prawników na całym świecie, Dentons rzuca wyzwanie istniejącym standardom obsługi prawnej w społecznościach, w których funkcjonuje. http://www.dentons.com/

Dentons