Kultura, sztuka » Kultura

Deweloper, PR i sztuka. Jednym słowem: TRIO

Były już próby połączenia klasycznego Public Relations ze sztuką. Najczęściej nieudane. Albo partnerstwo PR było za mało ambitne wobec prezentowanej sztuki, albo sztuka miała się nijak do celów i ambicji PR. W ostatnich miesiącach coś się jednak zmieniło.

Firma deweloperska Eco Classic, która kończy budowę niezwykłego apartamentowca TRIO, postanowiła - we współpracy z agencją RPR Group - stworzyć zupełnie nowe podejście do tego zagadnienia.

Otóż wizerunek i rozpoznawalność apartamentowca TRIO są budowane nie poprzez publikacje, reklamy i billboardy, lecz przez ambitne kreowanie magii miejsca, w którym dzieją się rzeczy artystycznie niezwykłe. Mistrzom z różnych dziedzin sztuki zaproponowano zorganizowanie koncertów, wystaw, spektakli i prezentacji w tzw. przestrzeni publicznej TRIO. Artyści zaproszenie przyjęli. W ten sposób powstał cykl wydarzeń artystycznych TRIO Inspiracje. Gospodarz obiektu zapewnia artystom pełną oprawę wydarzenia, oni zaś przyciągają ludzi, którzy chcą poczuć magię miejsca i uczestniczyć w unikalnych spotkaniach ze sztuką najwyższej miary.

Nazwa zobowiązuje. Trójka dla Pitagorasa była cyfrą doskonałą, wyznaczającą początek, środek i koniec. We wszystkich religiach świata trójka jest symbolem bóstwa i świętości. Wyobraża także to, co najlepsze: harmonię, natchnienie i szczęście. TRIO zatem to nie tylko nazwa najbardziej prestiżowej, trójkątnej inwestycji Eco Classic. To wyzwanie.

Przygotowując projekt dla TRIO Apartamenty od samego początku wiedzieliśmy, że musimy sięgnąć po to, co najlepsze. Po sztukę mistrzów. A dodatkowo – w unikatowym kształcie i formie – mówi Andrzej Stolarczyk, prezes RPR Group.

Tak narodził się cykl spotkań ze sztuką TRIO Inspiracje. Wszystkie wieczory artystyczne odbywają się w imponującej swoimi rozmiarami sali na parterze wznoszonego na stołecznych Stawkach apartamentowca.

Dlaczego nie czekaliśmy z rozpoczęciem projektu do końca budowy? Chcieliśmy, by sztuka stanowiła tu integralny budulec – mówi Wojciech Fabiński, prezes firmy Eco Classic, mecenas cyklu TRIO Inspiracje i z uśmiechem dodaje: - Czym budynek w budowie nasiąknie, tym obdarza swoich mieszkańców.

Tam, gdzie mieszka magia

Istotą spotkań TRIO Inspiracje jest obcowanie z pięknem, prestiżem, najlepszym designem, mistrzowską sztuką i… magią. Magią miejsca, magią sztuki, magią ludzi. Cykl TRIO Inspiracje ma jedną charakterystyczną cechę – niepowtarzalność.

Zaprosić wielkiego artystę to jedno, zaś stworzyć specjalną oprawę wieczoru – to drugie, częstokroć trudniejsze zadanie. Chcemy, by każde spotkanie w TRIO zaskakiwało i inspirowało łączeniem różnych sztuk i żywiołów. I by było niepowtarzalne. Przyznaję, nie jest to łatwe, ale jest coś magicznego w całym projekcie, coś, co sprawia, że artyści zgadzają się na niecodzienne propozycje – zdradza Andrzej Stolarczyk.

Preludium do cyklu spotkań odbyło się w kwietniu 2009 roku podczas gali z okazji dwudziestopięciolecia istnienia Grupy Eco. Wieczór swoim czarującym, pełnym dowcipu występem uświetnił Waldemar Malicki. Właściwa inauguracja cyklu TRIO Inspiracje miała miejsce 23 września 2009 roku. Tytuł spotkania Design przyszłości nawiązywał do prezentacji najnowszych tendencji światowego designu i zdobyczy technologii. Zwieńczeniem wieczoru był jedyny w Warszawie koncert kwartetu, który wykonał skomponowaną przez Jana A.P. Karczmarka suitę z filmu Marzyciel, za którą kompozytor otrzymał Oskara. O historii związanej z powstaniem muzyki opowiedział sam Mistrz podczas transmisji satelitarnej z Nowego Jorku.

Kolejne, październikowe spotkanie poświęcone było światowej sławy portreciście Krzysztofowi Gierałtowskiemu. Na surowych ścianach przestronnej sali w Trio zawisły kolorowe i czaro‑białe portrety polskich indywidualności XX wieku. Portrety niezwykłe, bo podkreślające jedną, charakterystyczną cechę modela. Krzysztofowi Gierałtowskiemu towarzyszył Mirosław Chojecki, legendarny założyciel Niezależnej Oficyny Wydawniczej NOWA, który tym razem stał się modelem w zaimprowizowanej na oczach widowni pracowni fotograficznej. Wśród gości wieczoru znalazły się osobistości sportretowane przez Krzysztofa Gierałtowskiego, a jedna z nich - Leszek Możdżer, wybitny pianista jazzowy - obdarował zebranych pełnym ekspresji, wirtuozerskim koncertem, który wywołał żywiołową owację publiczności. Spotkanie połączone było z premierową prezentacją najnowszego, pionierskiego na polskim rynku fotografii artystycznej, tworzonego przy współudziale Muzeum Historii Fotografii w Krakowie i Biblioteki Narodowej portretowego projektu fotografa - Teki „Indywidualności Polskie”.

Styczniowe spotkanie w TRIO Inspiracje uświetni natomiast premierowy pokaz najnowszej kolekcji mody autorstwa Joanny Klimas.

Takie rzeczy tylko w TRIO

Naszą ambicją jest, by ranga kolejnych zapraszanych przez nas artystów z każdym spotkaniem rosła – mówi z dumą Wojciech Fabiński. – Postawiliśmy sobie za cel dopieszczenie wszystkich zmysłów i wszystkich muz. Tak, by zechciały zamienić mieszkanie na Parnasie na apartament w TRIO.

Na kolejne spotkania z cyklu TRIO Inspiracje organizatorzy planują m.in. zaprosić: Krystynę Jandę z Piosenkami z teatru, Zbigniewa Macieja Dowgiałłę ze swoimi obrazami cyfrowymi, Alexandra Lindsaya z instalacją Moving Wall. Cenioną przez gości częścią każdego wieczoru jest koncert wybitnych artystów. Są to najznakomitsze nazwiska polskiej i światowej sceny muzycznej, jak wspomniany już Leszek Możdżer, Jan A.P. Karczmarek, Gaba Kulka czy Henryk Miśkiewicz. Nazwisko to jednak nie wszystko.

Zgodnie z filozofią całego cyklu, każdy występ jest jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny. Występ każdego Mistrza Dźwięków jest ściśle powiązany z poprzedzającą go częścią artystyczną – mówi Andrzej Stolarczyk. – By wybrać się na koncert Gaby Kulki, nie trzeba przychodzić do TRIO. Ale by zobaczyć na scenie Gabę Kulkę w nietypowym duecie np. z ojcem...  – TRIO jest jedynym miejscem, gdzie jest to możliwe.

Stałym, trzecim elementem każdego spotkania jest możliwość zwiedzenia Galerii Sztuki Wnętrzarskiej na XII kondygnacji TRIO, gdzie goście mogą zapoznać się z inspiracjami i wizjami architektów z dwóch renomowanych warszawskich pracowni: Decorum Architekci oraz ADD Architekci. Każdy z sześciu pokazywanych apartamentów utrzymany jest w odmiennym stylu, każdy wykorzystuje inne trendy w światowym designie. Ta kończąca każde spotkanie część cieszy się dużym zainteresowaniem.

Chcemy inspirować nie tylko muzyką, fotografią, filmem, teatrem czy modą, lecz także designem. By każdy, kto przyjdzie na spotkanie w TRIO, a niezwykłe miejsca przyciągają niezwykłych ludzi, wyszedł zafascynowany i zainspirowany. TRIO Inspiracje wysyłają w świat dobrą energię. Wierzymy, że ta dobra energia do nas wróci – mówi Wojciech Fabiński, mecenas cyklu.

Cykl TRIO Inspiracje od początku cieszy się sporym zainteresowaniem, które z miesiąca na miesiąc wzrasta. Na każdym spotkaniu w TRIO pojawia się około 300 gości ze świata mediów, sztuki i biznesu. Łączy ich jedno – zamiłowanie do piękna, prestiżu i sztuki na najwyższym poziomie,

RPR Group