Dom » Nieruchomość

Deweloperskie raty i rabaty

Jesienne obniżki, wyprzedaże, promocje, rabaty... to dla konsumentów chleb powszedni. Od jakiegoś czasu nie są one domeną już wyłącznie galerii handlowych i supermarketów. Podobne praktyki stosowane są na naszym rynku deweloperskim. Nikogo już nie dziwią zachęty stosowane przez sprzedawców.

Deweloperzy zdają sobie sprawę z tego, że wiele osób nie decyduje się na zakup mieszkania z przyczyn przyziemnych, czyli braku środków finansowych. Dlatego poszczególne firmy zapewniają wsparcie przy zdobyciu kredytu na zakup mieszkania. Jest to strategia stosowana głównie przez deweloperów powiązanych kapitałowo z instytucjami finansowymi.

Deweloper, który współpracuje z bankiem bądź firmą zajmującą się doradztwem finansowym, może okazać się wyjątkowo wartościowym pośrednikiem, przygotować niecodzienne promocje lub zapewnić wyjątkowo korzystne warunki kredytowe.

Deweloperzy prześcigają się w promocjach. Darmowe miejsce parkingowe to najczęściej spotykany bonus, jaki oferują swoim klientom. Jest to bardzo skuteczna zachęta dla kupujących mieszkania, zwłaszcza na nowo powstających osiedlach, gdzie mieszka dużo ludzi i pojawiają się problemy z parkowaniem. Ponadto koszt miejsca parkingowego może wynieść niekiedy 20 tys. zł. Przykładem może być tu deweloper z Poznania, który zainwestował w nadmorskiej miejscowości Sztutowo (Mierzeja Wiślana). Tu właścicielom poszczególnych lokali mieszkalnych, przysługuje prawo do wyłącznego korzystania z miejsca postojowego.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom kupujących, Mierzeja Development pozwala również na czasową bezpłatną rezerwację apartamentu. Deweloper zdaje sobie sprawę, że dość często klienci działają pod wpływem impulsu, rezerwując lokal, którego wcześniej nie widzieli. Daje im więc możliwość i czas na zastanowienie, skonsultowanie z najbliższymi, a także na przemyślenie sposobu sfinansowania wymarzonego apartamentu.

Mieszkania nad morzem mają też dodatkowy potencjał. Mogą być źródłem całkiem pokaźnych dochodów, zwłaszcza w sezonie letnim. Wynajmując swój apartament turystom można zarobić nawet 50 000 zł rocznie. Ceny wynajmu apartamentów kształtują się w okolicach 350 zł za dobę w okresie wakacyjnym (od połowy czerwca do końca sierpnia) i 220 zł przez resztę roku. Wspomniany deweloper zachęca potencjalnych inwestorów do wzięcia pod uwagę i takiego rozwiązania. W końcu nie każda inwestycja ma tyle dodatkowych korzyści wynikających z położenia geograficznego.

Pod koniec roku będziemy prawdopodobnie świadkami prawdziwego wyścigu propozycji udogodnień, bonusów i dodatkowych atrakcji, proponowanych przez deweloperów.

adStone