Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Dieta bezglutenowa - argumenty za i przeciw

Dieta bezglutenowa - argumenty za i przeciw
Zobacz więcej zdjęć »
Celiakia, inaczej choroba trzewna objawiająca się nietolerancją na gluten. Gluten to białko występujące w ziarnach niektórych zbóż: pszenicy, owsa, żyta, jęczmienia. Gluten składa się z gluteiny i gliadyny, celiakia to właśnie nadwrażliwość na jeden z nich - gliadynę.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Ta nietolerancja na gluten powoduje wytwarzanie przez organizm przeciwciał ku jego zwalczeniu, co stopniowo powoduje uszkodzenie kosmyków jelitowych. 

 
Przyczyny zachorowania na celiakię

Na celiakię chorują nie tylko dzieci, ale także dorośli, niestety często nawet o tym nie widząc. Może rozwijać się bezobjawowo, dlatego też osoba chorująca na celiakię często jest nieświadoma swojej przypadłości. Dwa razy częściej chorują kobiety niż mężczyźni.
Przyczyna tej choroby nie jest rozpoznana, jednak badania wykazały iż na rozwój choroby mają wpływ predyspozycje genetyczne. Naukowcy są zdania, że gluten wśród niektórych osób wywołuje reakcję alergiczną. Powoduje ona dalsze konsekwencje w postaci zapalenia jelita i zniszczenia śluzówki. Według badań na celiakię znacznie częściej narażone są osoby obciążone innymi chorobami autoimmunologicznymi, m. in. cukrzyca typu I, toczeń rumieniowaty, zapalenie tarczycy.
 
 
Celiakia badania oraz diagnoza

Celiakia badania pozwolą postawić diagnozę, jest to bardzo ważne by jak najszybciej wprowadzić inne nawyki żywieniowe. Jest to możliwe dzięki badaniu krwi na wystąpienie przeciwciał IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG). Przy pozytywnym wyniku ważne jest również wykonanie biopsji, ze ścianki jelita pobierana jest tkanka do badania. Celiakia diagnoza oznacza przejście na dietę bezglutenową.
 

Dieta bezglutenowa - argumenty za

Dieta ta jest niezbędna by chorujący mógł zatrzymać proces uszkadzania błony jelita cienkiego i zaniku tzw. kosmków jelitowych. Dieta pozwala zniwelować zaburzenia wchłaniania substancji zawartych w pożywieniu. Dieta skupia się na rybach, mięsie, jajkach, warzywach, owocach, produktach mlecznych, chlebie i makaronie bezglutenowym. Dozwolony jest cukier, miód, dżem, ciastka ryżowe itp. oraz wszystkie produkty bez glutenu. Należy wybierać produkty oznaczone jako "bezglutenowe".

 
Dieta bezglutenowa - argumenty przeciw

Trudno znaleźć informacje mówiące o złym wpływie diety bezglutenowej na organizm. Jest ona zalecana nie tylko osobom chorym na celiakię, czy alergię na gluten. Jednakże postawiona diagnoza oznaczająca chorobę jaką jest celiakia z pewnością oznacza stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej.


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Myskinn

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »