Dom » Wnętrza

Dla fanów życia eko

Coraz więcej osób bardzo poważnie podchodzi do kwestii ekologii i cały swój styl życia podporządkowuje jej zasadom. Żywność pochodząca z lokalnych, certyfikowanych gospodarstw, ubrania z roślinnych włókien, kosmetyki i środki czystości naturalnego pochodzenia. Czy w stylu eko można też urządzić dom?

Zdecydowanie! Od budowy, poprzez rozwiązanie takich kwestii jak ogrzewanie, aż po umeblowanie. Do takich właśnie świadomych konsumentów adresowana jest kolekcja dywanów NATURAL firmy Agnella.

Kolekcja NATURAL to nie tylko inspiracja naturą we wzornictwie, ale kompletna koncepcja w pełni ekologicznych, wytworzonych w 100% z naturalnego surowca dywanów. Co je odróżnia od innych dywanów wełnianych dostępnych na rynku? Otóż ich runo tkane jest z całkowicie  naturalnej, niebarwionej owczej wełny. To gwarantuje, że proces ich produkcji jest przyjazny środowisku (m. in. poprzez redukcję zużycia wody), a ich użytkownik ma kontakt z wełną w jej czystej postaci.

Ekologiczny charakter kolekcji NATURAL przekłada się bezpośrednio na jej estetykę. Paletę kolorystyczną dywanów tworzy osiem wyselekcjonowanych odcieni wełnianych włókien. Spokojne, stonowane kolory świetnie współgrają ze sobą, pasują też świetnie do większości wnętrz i podłóg.

SERA i SOLE to wzory, które do ekologicznego charakteru produktu dodają wyraźną inspirację rzemiosłem. Charakterystyczna jodełka wyraźnie nawiązuje do wzorów osiąganych za pomocą tradycyjnych technik tkackich. Klimat rękodzieła wprowadzają też frędzle wykańczające krótsze krawędzie dywanu. Ten element, przez kilkanaście lat nieobecny w projektach dywanów, teraz powrócił wraz z modą na ręcznie wykonywane zdobienia. Ich naturalna kolorystyka i zgeometryzowany wzór sprawiają, że dywany te pasować będą nie tylko do rustykalnych czy etnicznych wnętrz. Równie dobrze sprawdzą się tam, gdzie minimalizm i nowoczesność idą ramię w ramię z wykorzystaniem naturalnych materiałów, takich jak drewno czy kamień. Naturalna przytulność SERA i SOLE pozwolą też ocieplić surowe industrialne wnętrza. Dywany dostępne są w dwóch wersjach kolorystycznych: szarej i beżowej.

Kontakt:

Karolina Gajewska

Profundo PR

tel. (22) 692 16 08

e-mail: k.gajewska@profundo.pl

Fabryka Dywanów AGNELLA S.A.
ul. Gen. Władysława Andersa 42
15-113 Białystok

tel. +48 85 67 52 551
www.agnella.pl