Gospodarka » Żywność
Dlaczego jesienią warto jeść śledzie?
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Na uwagę szczególnie zasługują kwasy OMEGA-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego – rozszerzają naczynia krwionośne i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Śledzie są też źródłem witamin A, D, E i B12, a także potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi, czyli tego wszystkiego, co sprzyja zachowaniu ładnego wyglądu, zdrowia i dobrego samopoczucia. Pozwalają nam cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Zamiast czekać do świąt, warto włączyć śledzie do codziennej diety już teraz – jesienią, kiedy mamy coraz mniej światła dziennego i szczególnie potrzebujemy dań wpierających naszą codzienną energię i koncentrację.
Śledzie są też źródłem witamin A, D, E i B12, a także potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi, czyli tego wszystkiego, co sprzyja zachowaniu ładnego wyglądu, zdrowia i dobrego samopoczucia. Pozwalają nam cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Zamiast czekać do świąt, warto włączyć śledzie do codziennej diety już teraz – jesienią, kiedy mamy coraz mniej światła dziennego i szczególnie potrzebujemy dań wpierających naszą codzienną energię i koncentrację.
Śledzie, mimo iż są rybami tłustymi, co ciekawe wcale nie dostarczają zbyt wielu kalorii (w 100 g jest tylko ok. 150 kcal). Na dodatek zawarte w nich składniki odżywcze przyspieszają spalanie tłuszczu i ułatwiają przemianę materii. Pewnie dlatego śledź staje się coraz bardziej popularną rybą, a po latach pojawiania się na polskich stołach głównie w okresie świątecznym, coraz częściej znajdujemy go w całorocznym menu dobrych restauracji. Warto włączyć go także do stałego domowego jadłospisu. Filety ze śledzia w sosie pomidorowym Graal 170g to propozycja, którą zawsze warto mieć w domu. Możemy zjeść je jako samodzielną przekąskę albo wypełnić filetem świeżą bułkę, tworząc pysznego fishburgera. Filet ze śledzia doskonale połączy się z makaronem, tworząc rybne spaghetti na kolację lub z twarożkiem na śniadanie. Na bazie śledzia możecie zrobić też pyszną lekką pastę rybną a’ la domowy paprykarz, mieszając konserwę z ryżem, cebulką, natką pietruszki i jajkiem na twardo. Pasta będzie idealna na kanapkę, a także na chrupkie lub ryżowe pieczywo czy na przykład na placuszki orkiszowe. Inspiracjom śledziowym nie ma końca, a ich wartości odżywcze będą nam służyć jesienią, dodając energii, wspierając nasze zdrowie i koncentrację. Dlatego gorąco zachęcamy, żeby nie czekać i jeść śledzie nie tylko od święta, na przykład w Boże Narodzenie, ale już teraz na stałe wprowadzić do codziennej diety.
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
Paulina Rucińska
|
Komentarze (0)