Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Dlaczego należy zapobiegać przesuszaniu śluzówki nosowej

Prawidłowo nawilżona śluzówka nosa ułatwia swobodne oddychanie, a poprzez zdolność do samooczyszczania się może zapobiegać pojawieniu się infekcji i alergii… Aby nasz nos mógł się w pełni regenerować i spełniać należycie swoje funkcje w zakresie dotleniania całego organizmu, musimy mu w tym pomóc. M

Musimy go stale nawilżać…
Nawilżanie to ochrona
W dzisiejszych czasach nawilżanie nosa to konieczność, do której przekonuje się coraz większa liczba Polaków dbających o swoje zdrowie i zdrowie swoich dzieci. Nawilżanie powinno być elementem higieny nie tylko noworodków. Warto z korzyścią dla nosa nawadniać go  codziennie, a nie tylko wtedy, gdy śluzówka jest już tak mocno przesuszona, że zaczyna szczypać, czy nawet krwawić… Bez odpowiedniej wilgotności, naturalna funkcja aparatu śluzowo-rzęskowego , odpowiadającego za samooczyszczanie się i regenerację zostaje zaburzona. Jesteśmy wtedy bardziej podatni na infekcję.  Dlatego nos należy nawilżać  właściwie o każdej porze roku.
Zawrzyjmy kompromis z nosem
Wiosną i latem śluzówka obsycha, bo na dworze jest za gorąco lub zbyt często korzystamy z dobrodziejstw klimatyzacji, która zarówno na nos jak i gardło działa dość niekorzystnie. Podobnie bywa zimą. Nos nie lubi przebywania w przegrzanych pomieszczeniach, w których powietrze bywa bardzo suche. My zaś nie lubimy marznąć, co jest zrozumiałe. Pójdźmy więc i zimą i latem z nosem na kompromis. Zacznijmy go systematycznie nawilżać i odżywiać. Jeżeli będziemy robić to prawidłowo – nos oddźwięczy się nam chroniąc nas przed infekcjami.
Płyn Ringera korzystniejszy dla nosa
Idealnym preparatem do codziennej higieny nosa – jest Ringosol, micro spray produkowany przez firmę Axfarm, którego głównym składnikiem jest płyn Ringera. Jest produktem przebadanym klinicznie o udowodnionej skuteczności, może być stosowany przez całą rodzinę – dzieci (w tym także noworodki) i dorosłych. W przeciwieństwie do aerozoli powstałych na bazie wody morskiej  Ringosol zawiera wiele cennych składników, które nie zawsze w odpowiednich proporcjach można znaleźć w wodach morskich.   Dlaczego? Dlatego, że woda morska, przed zamknięciem jej w szczelną buteleczkę,  poddana została produkcji chemicznej, a przy tym całkowicie pozbawiona swej morskości. Płyn Ringera, jaki znajdziemy w Ringosolu, zawiera stały standaryzowany skład, uznawany przez laryngologów za w pełni bezpieczny i najbardziej wartościowy dla higieny nosa.
Podczas aplikacji Ringosolu nawilżana śluzówka nosowa otrzymuje porcję składników mineralnych ułatwiających jej samooczyszczanie. Ringosol nie tylko nawilża i odżywia, ale także doskonale radzi sobie z katarem, udrażnia drogi nosowe, wypłukuje alergeny i oczyszcza zatoki. Regularnie stosowany odbudowuje uszkodzony nabłonek nosa, zmniejsza obrzęki, poprawia drożność przewodów nosowych ułatwiając oddychanie.  Stworzony jest na bazie składników bezpiecznych zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Ringosol jest obecnie jedynym polskim preparatem, który przygotowuje się - nie jak większość sprayów nawilżających – w oparciu o wodę morskiej, a na bazie standaryzowanego roztworu Ringera. Dzięki badaniom, które na jego temat przeprowadzono (nie ma badań na temat skuteczności sprayów z wodą morską!) jest naprawdę zdrowy i skuteczny.

Podstawowe informacje o produkcie:
Nazwa: Ringosol micro spray do nosa
Producent: Axfarm sp. z o.o.
Wskazania:  codzienna higiena nosa, nawilżanie i oczyszczanie śluzówek  nosa dorosłych i dzieci, katar na podłożu alergicznym i infekcyjnym, doskonały dla osób przebywających w ogrzewanych bądź klimatyzowanych pomieszczeniach.
Działanie:  eliminuje uczucie zatkanego nosa, wypłukuje alergeny z błony śluzowej, wskazany w profilaktyce katarów, przywraca śluzówkom ich naturalną wilgotność, uwalnia nos od wydzielin i zanieczyszczeń, przywraca swobodę oddychania.
Pojemność:  50 ml
Liczba dawek: 500 dawek
Sposób aplikacji:  2-3 aplikacje do każdego otworu nosowego. Zabieg bezpiecznie można powtarzać  wielokrotnie w razie potrzeby. Może być stosowany przez  dłuższy czas.

Informacje o producencie:
Axfarm sp. z o.o. jest polską firmą działającą od 1998 roku. Specjalizuje się w produkcji i tworzeniu preparatów kosmetycznych, higienicznych oraz wyrobów medycznych przede wszystkim dedykowanych dla laryngologii. Stworzyła i wprowadziła na rynek produkty:  Ringosol, Cerumex, Cerumex MD, Looker, pracuje nad kolejnymi. Spółka Axfarm jest także wyłącznym dystrybutorem na Polskę zestawu Otovent służącego do wyrównywania ciśnienia w uchu.
Strona firmy www.axfarm.com.pl

IndygoPR&Thinkersteam