Zdrowie » Medycyna
Dlaczego warto jeść hummus?
Zobacz więcej zdjęć » |
Niektórzy uważają hummus za dodatek typowo wegetariański, ale pasta świetnie sprawdza się także w diecie mięsożerców. Dla tych, którzy chcieliby zgłębić wiedzę na temat hummusu, eksperci Jasmeen przygotowali listę jego właściwości.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Hummus to skarbnica białka
W 100 gramach produktu odnajdziemy ok. 10 gram białka. Hummus z tahiną (dostępny w ofercie marki Jasmeen) to bardzo dobre połączenie, ponieważ aminokwasy metioniny obecne w paście sezamowej ułatwiają przyswajanie białka przez nasz organizm.
Hummus pomaga podczas odchudzania
Dzięki zawartości błonnika ( w 100 gramach znajdziemy ok. 6 gram tej substancji) po zjedzeniu hummusu utrzymamy uczucie sytości na dłużej, a w ten sposób ograniczymy podjadanie między posiłkami. Pasta z ciecierzycy pobudza metabolizm, przyspiesza perystaltykę jelit i stanowi pożywienie dla „dobrych” bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym.
Hummus obniża poziom cholesterolu
Pasta z ciecierzycy zmniejsza ciśnienie krwi i usprawnia pracę serca. Dzięki regularnemu spożywaniu hummusu zapobiegniemy także tworzeniu się złogów w tętnicach, dzięki czemu zmniejszymy prawdopodobieństwo miażdżycy. Hummus z tahiną dodatkowo wzmacnia ściany układu krążenia i zapobiega ich degeneracji, a to dzięki obecności antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym.
Hummus wzmacnia kości
Wapń, miedź, magnez, cynk, żelazo i selen to składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz utrzymania odpowiedniej masy kostnej. Wszystkie znajdziemy w hummusie, dlatego dodając go do codziennego menu w prosty sposób wzmocnimy nasze kości i uzupełnimy powstałe niedobory.
Hummus z tahiną marki Jasmeen dostępny jest w sklepie www.sklep.smacznego.pl.
Więcej informacji na temat marki Jasmeen znaleźć można na stronie www.levant.pl
Nadesłał:
38PR
|
Komentarze (0)