Społeczeństwo » Społeczeństwo

Dlaczego warto nosić nieśmiertelnik? O ICE słów kilka

Nieśmiertelniki to niewielkich rozmiarów blaszki noszone na szyi na charakterystycznych kulkowych łańcuszkach. Pomysł ich stworzenia powstał w amerykańskiej armii.

Na blaszkach wybijano najważniejsze informacje dotyczące żołnierzy, którzy je nosili. Znajdowały się tam takie dane, jak na przykład imię i nazwisko danej osoby, data urodzenia czy informacje medyczne, na przykład o grupie krwi. Dzięki temu łatwiej było zidentyfikować danego żołnierza i udzielić mu pomocy medycznej nawet, gdy był nieprzytomny.

W ostatnim czasie zwrócono uwagę na to, że nieśmiertelniki doskonale sprawdzą się także w codziennym życiu. Na początku modę na nie kreowali przede wszystkim ludzie zafascynowani wojskowym stylem ubierania się. Dziś jednak wiadomo, że nieśmiertelnik może nosić każdy, a decyzja o jego założeniu może być bardzo praktyczna.

Powody, dla których warto zaopatrzyć się w nieśmiertelnik

Oczywiście wiadomo, że wiele osób sięga po nieśmiertelniki po to, by po prostu być trendy. Dzieje się tak, ponieważ obecnie coraz więcej osób znanych ze świata muzyki, filmu czy sportu publicznie pokazuje się z nieśmiertelnikami na szyi. Jednak jest też kilka bardziej praktycznych powodów, dla których warto rozważyć zakup własnego nieśmiertelnika. Wśród nich wymienić warto między innymi:

- możliwość umieszczenia na metalowej blaszce danych kontaktowych ICE, czyli numeru telefonu, pod który należy zadzwonić w razie, gdyby zdarzył się wypadek,
- umieszczenie na nieśmiertelniku danych medycznych, jak grupa krwi, informacja o alergiach czy chorobach przewlekłych, co w razie wypadku pozwoli szybciej udzielić pierwszej pomocy,
- możliwość umieszczenia informacji o wyznaniu, co może mieć znaczenie w przypadku konieczności udzielenia pomocy medycznej i innych sytuacjach.

Gdzie kupić wybijany nieśmiertelnik z ICE?

Oczywiście decydując się na zakup nieśmiertelnika, warto zaopatrzyć się w produkt najwyższej jakości. Takie oryginalne nieśmiertelniki oferuje firma Engrave.pl, która jako jedyna w Polsce proponująca umieszczanie na nieśmiertelnikach tekstu z polskimi znakami. Warto sprawdzić!

Engrave