Zdrowie » Medycyna
Dlaczego warto pić soki?
Substancje zawarte w warzywach i owocach zjedzonych w całości, trafiają do krwiobiegu po ok. 5 godzinach i są przyswajane w 20%.
Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj na stronę terapiasokami.pl, a dowiesz się.
Czy wiesz, że soki:
- Dostarczają nam biologiczną esencje roślin z najmniejszymi z możliwych stratami. Badania naukowe wykazują, że wypicie soku z jednego kilograma warzyw lub owoców, jest ekwiwalentem zjedzenia kilku kilogramów tych produktów.
 - Oczyszczają organizm z toksyn. Minerały organiczne (lewoskrętne) naturalne witaminy (lewoskrętne), enzymy,  flawony, kwas foliowy itp. perfekcyjnie wymiatają z komórek i układu  pokarmowego toksyny i inne niepożądane struktury. 
Mamy kilogramy substancji trujących w naszym organizmie. Wiele z nich możemy usunąć jedynie dzięki enzymom, których nasz organizm nie wytwarza, a jeśli je wytwarza, to znacznie za mało.
Jeśli chorujemy lub nie mamy już 25 lat, wytwarzamy enzymów coraz mniej). Dlatego musimy enzymy dostarczyć organizmowi z zewnątrz. Jak to zrobić? Najlepiej w postaci soków.
Takie enzymy potrzebne naszym komórkom zawierają tylko soki świeżo wyciśnięte, do 15 minut od momentu wyciśnięcia soku. Soki kupne nie maja enzymów wcale. Za to mają inne rzeczy: barwniki, zagęszczacze, cukier, polepszacze smaku. Lista jest długa. - Najlepszym źródłem wody organicznej. Soki zawierają wysokiej jakości wodę organiczną, potrzebną komórkom i tkankom. Woda organiczna przepływa przez komórki, oczyszcza je. Natomiast woda nie organiczna, opływa komórki i wypłukuje zanieczyszczeń i odpadów przemiany komórkowej.
 - To naturalne antybiotyki i hormony. Soki zawierają łatwo przyswajalne, tłuszcze, białka, enzymy, antybiotyki, hormony, witaminy i biopierwiastki.
 - Nie przedawkujemy. Soków nie jesteśmy w stanie przedawkować. Nadmiar naturalnych składników organizm wydala samoczynnie. Nadmiar chemicznych witamin i suplementów nie jest w stanie wydalić. Osadzają się w narządach.
 - Przywracają równowagę kwasowo-zasadową. Soki przywracają równowagę kwasowo-zasadową. Likwidują zakwaszenie — przyczynę stanów zapalnych w organizmie. Zasadowy charakter soków wpływa na odkwaszenie organizmu. Dlatego soki to podstawa w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, raka...
 - Odnawiają komórki i odmładzają. Soki neutralizują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za np. powstawanie nowotworów, przedwczesne starzenie się i wiele innych schorzeń.
 - Regenerują krew i odmładzają gruczoły i organy wewnętrzne. Doskonale wpływają na oczy, zapobiegają między innymi zaćmie. Zapewniają właściwe nawilżanie skóry.
 - Poprawiają kluczowy dla zdrowia prawidłowy bilans  zasadowo-potasowy. Soki z warzyw i owoców zawierają potas i śladowe  ilości sodu. Pomagają utrzymać prawidłowy bilans sodu i potasu.
W naszych organizmach jest za dużo sodu. Prawidłowy, minimalny stosunek potasu do sodu wynosi 5:1. Czyli powinniśmy mieć 5 razy więcej potasu niż sodu. W rzeczywistości stosunek potasu do sodu wynosi 1:2.
Prawidłowa równowaga sodu i potasu
Zawartość potasu w mg w 100 g surowca wynosi:
- Pietruszki 727
 - Brokuł 382
 - Avocado 603
 - Marchewki 343
 - Szpinak 469
 - Selera 47
 
- problemy z koncentracją
 - ciągłe zmęczenie
 - nerwowość
 - osłabienie
 - arytmia serca
 - skurcze mięśni
 
 - Niedobory makro i mikro elementów. Naszemu organizmowi stale brakuje cynku, selenu, boru i innych mikro, makro elementów.
Cynk pobudza wydzielanie enzymów i wspomaga układ odpornościowy.
Selen chroni przed nowotworami.
Bor wspomaga przyswajanie wapnia. 
Twórca Terapii Sokami, dr Norman Walker, wprowadził soki do medycyny. Od tamtej pory współczesna medycyna w profilaktyce i leczeniu chorób sięga po bogactw zawarte w sokach.
Zdaniem dr. Walkera jeśli jesteś zdrowy potrzebujesz jedną szklankę świeżo wyciśniętego soku. Jeśli jesteś chory i twój organizm jest wyczerpany, masz małą odporność, soku potrzebujesz znacznie więcej.
Czy wiesz, że Dr Walker dożył w dobrej kondycji do 109 lat? Średnia życia (w okresie dr Walkera) dla lekarzy w USA to 57 lat, przy średniej długości życia dla ogółu społeczeństwa 75 lat). Ciekawe, że dzisiaj ta tendencja tez się utrzymuje.
Pamiętaj. Ważne jest to co zostanie przyswojone, a nie to, co zjedzone.
		Nadesłał:
            Owocowa Malwina terapiasokami.pl 
	 | 
	
						Nowodvorski Lighting na Warsaw Home and Contract 2025			
						Sztuka warstwowego oświetlenia – gra planów i perspektyw			
						Rozszerzanie diety niemowląt – o czym warto pamiętać			
						NOWOŚĆ! Proszki i grysy z owoców i warzyw liofilizowanych KRESTO – naturalny kolor w Twojej kuchni			
						Domowy kisiel żurawinowy z malinami			
Komentarze (0)