Kultura, sztuka » Kultura

Dokument o prawicowych ekstremistach nowością Viaplay

Platforma Viaplay wyprodukowała nowy serial dokumentalny opowiadający o prawicowych ekstremistach ze Skandynawii. Dokument ‘Surrounded by Enemies’ przybliży widzom sposób działania skrajnie prawicowych grup, pokazując ich świat od wewnątrz.

W czasie niepokoju nienawiść narasta zarówno w świecie realnym, jak i w sieci. Szwedzki dziennikarz Henrik Evertsson dotarł do najbardziej niedostępnych organizacji, w tym do Nordyckiego Ruchu Oporu – największej grupy neonazistowskiej w regionie. Premiera jeszcze w styczniu na Viaplay.

Sześcioodcinkowy serial dokumentalny pozwoli widzom przyjrzeć się z bliska skrajnie prawicowym ugrupowaniom wywodzącym się ze Szwecji, Norwegii, Finlandii i Danii. Pokaże losy kluczowych postaci ze środowisk pełnych nienawiści oraz nieufności. Serial odpowie na ważne pytania: co sprawia, że poszczególne osoby decydują się na tak ekstremalną drogę, skąd wzięła się w nich potrzeba przyłączenia się do tego typu organizacji i do czego naprawdę dążą?

Evertsson kontaktuje się z najważniejszymi członkami tych grup, a także naukowcami i urzędnikami państwowymi. Wszystko po to, by zrozumieć, dlaczego idea prawicowego ekstremizmu nieustannie zyskuje nowych zwolenników.

- Najlepszą drogą do zrozumienia tych radykalnych postaw jest rozmowa z ich zwolennikami, nie o nich. Mieliśmy okazję sprawdzić, co się za tym wszystkim kryje. Serial ujawnia m.in. co dzieje się w przypadku odejścia z organizacji, co zdarza się niezmiernie rzadko i nie było do tej pory ujawniane w mediach – relacjonuje Evertsson.

‘Surrounded by enemies’ to jeden z wielu seriali dokumentalnych z kategorii Viaplay Originals, która nieustannie się powiększa. W 2021 roku platforma pokazała historię duńskiego seryjnego mordercy w serialu ‘The Copenhagen Killer’, a w ‘The Prize of Silence’ zanurzyliśmy się w historii skandalu, który wstrząsnął Akademią Szwedzką. W bieżącym roku ma pojawić się jeszcze więcej oryginalnych treści, takich jak ‘Surrounded by enemies’. Henrik Evertsson włożył wiele pracy, by przedstawić powiązania pomiędzy najbardziej zamkniętymi radykalnymi organizacjami z regionu krajów nordyckich, chcąc poznać motywy i przedstawić ich drastyczne metody działania. W rezultacie powstał bardzo mocny serial, dający widzom wgląd w środowisko prawicowych ekstremistów, często działające w cieniu i przyczyniające się do budowania podziałów w społeczeństwie – komentuje Filippa Wallestam, Content Manager w NENT Group.

‘Surrounded by enemies’ to dokument składający się z sześciu części. Premiera serii odbędzie się 20 stycznia na Viaplay. Serial został produkowany przez Monster na zlecenie platformy streamingowej Viaplay.

Malgorzata Urbas