Firma » Finanse

DokumentacjePodatkowe.pl- pierwszy na rynku kreator dokumentacji cen transferowych

Ta nowatorska, dostępna online aplikacja, pomoże Ci samodzielnie przygotować dokumentację cen transferowych do transakcji z podmiotami powiązanymi.

Zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami w zakresie podatku dochodowego, podatnicy, zarówno spółki, jak i osoby fizyczne, dokonując transakcji z podmiotami powiązanymi, powinni kształtować ceny w takich transakcjach analogicznie jak w przypadku transakcji z podmiotami niepowiązanymi, czyli na poziomie rynkowym. Dodatkowo, obowiązkiem podatnika jest sporządzenie opisu takiej transakcji wraz z warunkami jej realizacji w postaci specjalnego dokumentu, określonego w przepisach jako dokumentacja podatkowa. Obowiązek przygotowania takiej dokumentacji ciąży na podatniku niezależnie od tego czy transakcja z podmiotem powiązanym zawarta została na warunkach rynkowych czy też nie.

Sporządzenie dokumentacji podatkowej często nastręcza podatnikom wiele trudności ze względu na skąpe i niejednoznaczne przepisy, które ponadto nie zawierają wzorca takiej dokumentacji, wskazując jedynie minimalny zakres elementów, jakie dokumentacja musi zawierać. Należy pamiętać, iż termin na dostarczenie dokumentacji organom podatkowym w przypadku kontroli jest niezwykle krótki, gdyż wynosi jedynie 7 dni kalendarzowych (nie roboczych).

Eksperci Grupy SWGK (dawniej HLB Sarnowski & Wiśniewski), posiadający 10-letne doświadczenie w doradztwie w obszarze cen transferowych, opracowali program DokumentacjePodatkowe.pl jako odpowiedź na powyższe problemy.Dzięki przyjaznemu interfejsowi oraz systemowi pomocy kontekstowej przygotowanemu przez specjalistów Grupy SWGK, aplikacja krok po kroku przeprowadza użytkownika przez proces sporządzenia dokumentacji podatkowej. Narzędzie jest połączeniem praktycznego przewodnika (bezpłatna baza wiedzy) i dostępnego online programu do przygotowania dokumentacji.

Program zawiera ponadto gotowe, wymagane przepisami elementy dokumentacji w postaci wzorców i przykładowych opisów (między innymi funkcje, aktywa, ryzyka stron transakcji, metody kalkulacji zysków, strategie gospodarcze grupy). Posiada także wbudowany system weryfikacji tzw. elementów koniecznych (bezwzględnie wymaganych przepisami), dzięki czemu dokument przygotowany w programie DokumentacjePodatkowe.pl spełnia minimalne kryteria kompletności dla dokumentacji podatkowych i jest gotowy do przedstawienia organom podatkowym w przypadku kontroli. Dzięki stałej opiece merytorycznej ekspertów z Grupy SWGK, aplikacja jest zawsze zgodna z aktualnie obowiązującymi przepisami.

Program DokumentacjePodatkowe.pl skierowany jest do osób odpowiedzialnych za sporządzanie dokumentacji cen transferowych w firmach: głównych księgowych, pracownikach działu księgowości, a także do biur rachunkowych czy biur doradztwa podatkowego, które za jego pomocą mogą świadczyć usługi w zakresie przygotowania dokumentacji dla swoich klientów. Dzięki przystępnej cenie aplikacja dostępna jest już dla niewielkich podmiotów, które przeprowadzają rocznie kilka lub kilkanaście transakcji z podmiotami powiązanymi.

Program udostępniany jest na podstawie rocznego abonamentu, zawierającego określony pakiet dokumentacji do utworzenia. Abonament dostępny jest w dwóch wersjach:

• „FIRMA" - przeznaczonej na użytek własny dla firm i osób fizycznych

oraz w wersji:

• BIURO RACHUNKOWE"  - do wykorzystania komercyjnego dla biur księgowych, doradców podatkowych, itp.

Link do aplikacji: https://dokumentacjepodatkowe.pl

dokumentacje