Gospodarka » Żywność

Dolnośląski Certyfikat Gospodarczy dla Zespołu Uzdrowisk Kłodzkich SA

Kapituła przyznająca certyfikaty pod przewodnictwem Marszałka Województwa Dolnośląskiego po raz kolejny wyróżniła Zespół Uzdrowisk Kłodzkich SA Dolnośląskim Certyfikatem Gospodarczym (DCG)

Wyróżnienie jest regionalnym certyfikatem wiarygodności i jakości gospodarczej, przyznawanym przedsiębiorstwom przez Województwo Dolnośląskie. Przyznawane jest podmiotom gospodarczym, które poprzez swoją działalność, wnoszą istotny wkład w rozwój regionu, tworzenie rynku pracy oraz stanowiącym wizytówkę innowacyjności i nowoczesności.

Idea Dolnośląskich Certyfikatów Gospodarczych wzorowana jest na znanych międzynarodowych nagrodach gospodarczych, wychodząc naprzeciw dążeniom do integracji regionalnej, wzrostu gospodarczego i rozwoju rynku pracy poprzez promowanie przedsiębiorstw i tworzenie korzystnych warunków ich rozwoju.

DCG to również system promocji przedsiębiorców dolnośląskich i ich produktów. Pobudza aktywność gospodarczą, propaguje dobre wzorce biznesowe i kreuje wizerunek Dolnego Śląska jako regionu przychylnego przedsiębiorczości.

Podczas weryfikacji i oceny przedsiębiorstw brane są pod uwagę kryteria jakościowe ekonomiczne, pracownicze i społeczne. Laureat DCG musi legitymować się pozytywnymi wskaźnikami ekonomicznymi aktualnymi i prognozowanymi, terminowo regulować zobowiązania finansowe i podatkowe, wykazywać wzrost produktywności, stosować zasady etyki i uczciwej konkurencji, a także wspierać lokalny rynek pracy. Kapituła oceniała także pozycję firmy na rynkach lokalnych, regionalnych i ponadregionalnych, innowacyjności i realizowane inwestycji prorozwojowe, a także dokonania firmy na rynku krajowymi międzynarodowym. Pod uwagę brane były także: stopień realizacji wymagań z zakresu ochrony środowiska, aktywność w działalności prospołecznej na rzecz lokalnych środowisk oraz działania na rzecz stałego podnoszenia kwalifikacji zawodowych pracowników

Wręczenie Certyfikatu odbyło się 13 lipca 2011 roku podczas uroczystej Gali w Oratorium Marianum Uniwersytetu Wrocławskiego. Nagrodę z rąk Marszałka Województwa odebrała w imieniu Spółki Pani Kamila Kasprzak Kierownik Działu Sprzedaży i Marketingu NZOZ ZUK SA.

Staropolanka