Firma » Biura

Domowe biuro dla freelancerki

Nie każdy może sobie pozwolić na gabinet w domu. Wydzielając miejsce do pracy w mniejszych przestrzeniach, warto zwrócić uwagę na systemy składanych frontów, wysięgniki do monitora czy biurko łączone z łóżkiem. Kobiety pracujące z domu mogą też eksperymentować z elementami dekoracyjnymi.

Biuro w domu to pomocne, a czasami jedyne, rozwiązanie dla przedstawicieli wolnych zawodów: dziennikarzy, architektów czy grafików. Z domu często pracują także kobiety wychowujące dziecko. Warto więc zastanowić się, jak ze strefy domowej odpowiednio wydzielić strefę biurową.

Sposób aranżacji miejsca pracy zależy przede wszystkim od wielkości przestrzeni, jaką dysponujemy. Najłatwiej jest oczywiście w domu i w apartamencie, gdzie w jednym z pokoi możemy urządzić sobie gabinet. Mamy wtedy pełną swobodę działania. W przypadku niedużych mieszkań lub kawalerek możliwości są ograniczone, ale na rynku znajdziemy kilka rozwiązań, które i w niewielkich przestrzeniach pozwolą zaaranżować praktyczne, komfortowe i ergonomiczne biuro domowe, również typowo kobiece.

Biuro w szafie

- Fantastycznym rozwiązaniem są systemy przesuwne, dzięki którym biuro znajduje się w szafie. Chcemy pracować, otwieramy składane fronty i chowamy je we wnęce konstrukcyjnej. W środku jest miejsce na biurko, monitor, szuflady i półki. Kiedy przestrzeń robocza nie jest potrzebna, zamykamy fronty. Można tu polecić systemy Finetta Spinfront i Hawa Concepta – wymienia Michał Kichler, ekspert ds. okuć meblowych w Häfele.

Kiedy nie możemy pozwolić sobie na duży blat, niezwykle istotne okaże się utrzymywanie porządku na biurku. Tu efektywnym rozwiązaniem będzie wysięgnik do monitorów Ellipta. - Zapomnijmy o kablach ograniczających przestrzeń. Z wysięgnika na pewno będą zadowoleni graficy, informatycy i inni, którzy potrzebują do pracy kilku monitorów
– sugeruje Michał Kichler.

Dwa w jednym

Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest także biurko łączone z łóżkiem. – Systemy, takie jak Tavoletto, pozwalają, by wygodne łóżko rozłożyć bez potrzeby sprzątania biurka i ściągania z niego monitora czy laptopa. Dzięki temu zamiast dwóch zajmujących przestrzeń mebli, mamy jeden nowoczesny i komfortowy sprzęt – zaleca ekspert Häfele.

W tej formie blat przesuwa się bez przechylania, więc możemy zostawić na nim wszystkie rzeczy i znajduje się pod łóżkiem, gdy jest rozłożone. Całość konstrukcji zapewnia płynny i precyzyjny ruch, a do obsługi mebla wymagana jest minimalna siła. Sporą zaletą jest fakt, że system okuć oferuje zarówno wielofunkcyjność, jak i swobodę w planowaniu wyglądu wyposażenia.

Kontenery wystarczą

Ekspert zauważa, że w dobie cyfryzacji przechowywanie papierowych dokumentów
w teczkach i segregatorach odchodzi do lamusa. Większość znajduje się w komputerach, dlatego do małego domowego biura w zupełności wystarczą kontenery, które będą komponowały się pod biurkiem.

- Takie, jak kontenery oparte na systemie Variant C – doradza Michał Kichler. - A skoro już mowa o blatach, to coraz chętniej wykorzystywanym rozwiązaniem jest system elektrycznego podnoszenia blatu. Bez przenoszenia rzeczy z biurka możemy popracować na stojąco, dając możliwość zmiany pozycji, co jest zdrowe dla naszego kręgosłupa
– dodaje.

Sposób urządzenia przestrzeni biurowej w domu i nadanie jej preferowanego wyglądu to kwestia indywidualna. Warto jednak pamiętać o odpowiednim doświetleniu miejsca pracy czy o kolorystyce ścian. Biurko niech stanie przodem lub bokiem do okna, a kolory ścian i mebli niech będą intensywne, pastelowe. Takie barwy pozytywnie wpływają na koncentrację i kreatywność. Jeżeli mamy miejsce, pomyślmy o kwiatkach. A pracujące businesswoman mogą ożywić przestrzeń biurową dekoracyjnymi elementami, takimi jak błyszcząca poduszka na krześle, rzeźbione meble, lusterko na biurku czy tapety w kwieciste wzory.

PREXPERT