Gospodarka » Żywność

Domowe ciasto wprost z piekarnika

Domowe ciasto wprost z piekarnika
Zobacz więcej zdjęć »
Istnieje przekonanie, że żaden z deserów nie smakuje lepiej, niż własnoręcznie zrobione ciasto. Niemniej jednak wykonanie tego rodzaju przysmaku jest niejednokrotnie czynnością nie tylko skomplikowaną, ale również czasochłonną.

Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy kulinarne, które pozwalają na szybkie i bardzo łatwe zrobienie domowego, pysznego ciasta.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Ucierane z owocami

Współcześnie, gdy w większości kuchni czołowe miejsce zajmują piekarniki elektryczne samodzielne pieczenie ciast nie jest niczym skomplikowanym. Pierwszym z godnych polecenia deserów będzie ciasto ucierane z dodatkiem dowolnie wybranych przez owoców. Do jego wykonania potrzebne będzie Ci:

  • 125 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 kg dowolnych owoców,
  • Forma do ciasta oraz elektryczny piekarnik.

Zanim przystąpisz do wykonania ciasta, w pierwszej kolejności obierz owoce ze skórki, a jeśli mają pestki lub gniazda nasienne - usuń je. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Wszystkie składniki oprócz owoców dokładnie ze sobą zmiksuj, a następnie przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ciasta ułóż owoce. Piecz we wspomnianej temperaturze przez czas około  40 minut.

Babka z piekarnika

Innym, równie prostym w wykonaniu ciastem, jest babka jogurtowa. Do jej wykonania będziesz  potrzebować:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanki cukru,
  • 150 ml oleju,
  • 2 szklanek mąki,
  • 4 jajek,
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 2-3 kropel aromatu waniliowego .

Rozgrzej piekarnik  do temperatury 160 stopni C. Jajka ubij z cukrem i aromatem na białą masę. Dodaj pozostałe składniki i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto piecz przez czas 50 minut. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem lub - po zmieszaniu połowy szklanki wspomnianego cukru pudru z sokiem z cytryny - polać uzyskanym w ten sposób lukrem. I gotowe!

Wbrew pozorom własnoręczne upieczenie domowego ciasta wcale nie musi być czynnością trudną czy też pracochłonną. Wystarczy tylko wyposażyć się w niezbędne do wypieku składniki, piekarnik, formę do ciasta i... dobre chęci. Życzymy smacznego!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

torbamarzen

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »