Firma » Biznes

Doradztwo podatkowe

Doradztwo podatkowe obejmuje w głównej mierze udzielanie porad, opinii i wyjaśnień, które wchodzą w zakres obowiązków podatkowych. Dziedzina ta obejmuje również sporządzanie zeznań i deklaracji podatkowych, a także pomocy przy ich wypełnianiu.

Jeśli natomiast chodzi o doradcę podatkowego to jest on uprawniony do reprezentowania swoich klientów w różnych postępowaniach, które toczą się przed organami podatkowymi jak i przed Sądami Administracyjnymi. Doradztwo podatkowe ( więcej tutaj )  obejmuje również doradztwo z zakresu międzynarodowego prawa podatkowego jak i reprezentowanie klientów z zakresu prawa celnego. W skład obowiązków doradztwa podatkowego wchodzi także prowadzenie ksiąg podatkowych, wszelkich ewidencji niezbędnych do celów podatkowych i udzielania niezbędnej pomocy w tym zakresie.

Kim jest doradca podatkowy?

To pytanie zadaje sobie wiele osób, bo w nie zawsze wiemy, czym on się tak naprawdę zajmuje. Otóż o pierwszych doradcach podatkowych można było już usłyszeć, gdy wprowadzono w Polsce gospodarkę rynkową. Jednak zawód doradcy podatkowego oficjalnie w naszym kraju został uznany w 1997 roku. Podstawy wykonywania tego zawodu ściśle określa ustawa z dnia 5 lipca 1996 roku o doradztwie podatkowym. Z tego też względu zawód ten jest zawodem regulowanym, ponieważ jego wykonywanie jest określone przepisami. Informacje, które zawarliśmy powyżej określają, na czym polega praca doradcy podatkowego. Mamy nadzieję, że pomogliśmy Państwu w wyjaśnieniu terminu „doradztwo podatkowe”.

redaktornia