Dom » Wnętrza
Doskonały czarny dorsz w skórce chorizo według mistrza Samsung Club des Chefs
Eric Trochon to członek Samsung Club des Chefs, inicjatywy firmy Samsung i kuchennych wizjonerów, wyróżnionych przez przewodnik Michelin. Ma ona na celu przybliżyć tajniki doskonałej kuchni domowym pasjonatom kulinariów. W ramach współpracy pokazują, jak można przyrządzić dania, które wyśmienicie smakują i wyglądają, metodą kilku prostych kroków.
W prezentowanym filmie mistrz Trochon dzieli się przepisem na swoje klasyczne francuskie danie – pikantnego czarnego dorsza w skórce chorizo z paprykowym sosem coulis. Tradycyjny francuski coulis przyrządza się z odcedzonych, bądź przygotowanych w formie purée warzyw lub owoców zagęszczonych tak, by osiągnęły właściwą konsystencję. Coulis warzywne zwykle podaje się do mięs, natomiast owocowe najczęściej towarzyszą deserom.
Mistrz Trochon przygotowując danie korzystał ze sprzętu Samsung Chef Collection - nowej linii urządzeń kuchennych klasy premium. Produkty powstały z myślą o domowych pasjonatach sztuki kulinarnej, którzy chcą przygotować potrawy najwyższej jakości – w smaku i wyglądzie. Urządzenia Chef Collection umożliwiają m. in. precyzyjną kontrolę temperatury, są intuicyjne w obsłudze, a nowa zmywarka Samsung WaterWall™ zapewnia idealną czystość naczyń.
Przepis
Przygotowanie potrawy należy zacząć od pokrojenia chorizo w bardzo cienkie plasterki i umieszczenia ich na każdym filecie. Tak udekorowane należy poowijać i zabezpieczyć w folię spożywczą i odstawić, by nabrały właściwego kształtu.
Papryki trzeba upiec przez 15 minut w optymalnej temperaturze wynoszącej 210°C. Gdy będą gotowe, należy je obrać, usunąć gniazda nasienne i każdą paprykę osobno zblendować. Purée paprykowe trzeba przetrzeć przez sitko. Następnie należy odwinąć filety i ułożyć je na patelni teflonowej, a tę na 5 minut włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Owoce morza trzeba przełożyć do garnka i dolać szklankę białego wina. Następnie dodać łyżkę drobno posiekanej cebuli i pietruszki. Całość doprawić pieprzem i gotować przez 10 minut. Kiedy owoce morza będą gotowe, sok powstały w czasie gotowania należy odlać do słoika i dodać do niego świeżą śmietanę oraz masło. Następnie trzeba go spienić, by uzyskać kremową konsystencję.
Sposób podania: należy „obrysować” każde z paprykowych coulis. Na talerzu umieścić dorsza, ugotowaną białą fasolę i owoce morza. Skropić oliwą z oliwek. Filet następnie trzeba otoczyć spienionym sokiem z owoców morza. Na koniec udekorować papryką i ziołami.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Link do materiały video: https://www.youtube.com/watch?v=e83D852_7no
Nadesłał:
Samsung
|
Komentarze (0)