Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Dostarczaj organizmowi jodu

Dostarczaj organizmowi jodu
Zobacz więcej zdjęć »
Jod jest jednym z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jego niedobór potrafi wywołać wiele chorób. Jak temu zapobiegać? Należy jeść pokarmy bogate w jod a do kąpieli można stosować solankę z jego zawartością.

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu jodu potrzebujemy niewiele, bo około 200 mikrogramów na dobę, jednak jego niedobór potrafi poczynić prawdziwe spustoszenie w naszym organizmie. U dzieci spada zdolność uczenia się, ich wzrost i rozwój fizyczny mogą ulec zahamowaniu. U dorosłych z kolei istnieje możliwość wystąpienia m.in. zaburzeń funkcji rozrodczych, trudności z utrzymaniem ciąży, a także niewydolność tarczycy, co z kolei może doprowadzić do upośledzenia funkcji wielu narządów.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Niedoczynność tarczycy powoduje zmęczenie i brak energii, zaburzenia pamięci i sprawności intelektualnej, depresję, dreszcze, bóle stawów, upośledzenie słuchu, wypadanie włosów, podatność na przeziębienia i infekcje dróg oddechowych, objawy przyspieszonego starzenia się.

Jedyną możliwością uniknięcia przykrych dolegliwości związanych z niedoborem jodu jest troska o systematyczne dostarczanie naszemu organizmowi tego niezbędnego mikroelementu. Jak to zrobić? Najbardziej rozpowszechnionych sposobem jest oczywiście spożywanie bogatych w jod pokarmów, takich jak ryby morskie, owoce morza, drożdże oraz zboża, warzywa i wody pochodzące z terenów bogatych w jod. Oprócz tego jod, o czym nie wszyscy wiedzą, jako pierwiastek doskonale rozpuszczający się w wodzie, możne być dostarczany organizmowi także od zewnątrz. Jest on doskonale wchłaniany przez skórę podczas odżywczych kąpieli z dodatkiem solanki. Solanka to woda mineralna, charakteryzująca się szczególnie bogatą zawartością soli i jodu.

Dodanie ok. jednej szklanki solanki do kąpieli - to prawdziwa uczta nie tylko dla naszego ciała, lecz także dla przemęczonego codzienną egzystencją ducha. Odprężona skóra, poprzez rozszerzone pory, zaczyna pozbywać się zawartych w organizmie toksyn oraz ubocznych produktów przemiany materii, takich jak mocznik, kwas moczowy i mlekowy, aceton, kreatynina, zastępując je zawartymi w roztworze solanki elementami mineralnymi. Taka wymiana pozytywnie stymuluje pracę narządów wewnętrznych, mając jednocześnie niezwykle korzystny wpływ na samą skórę, która staje się bardziej nawilżona, jędrna oraz gładsza niż dotychczas.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Poradnik zdrowia
http://poradnik-zdrowia.pl

Komentarze (4)

  • avatar
    Łucja 2010-09-22 14:18:41

    Ja jod zaczęłam brać niedawno a już zauważam pozytywne skutki. Pije plusssza z jodem, polecone przez znajomą na stres i kompletny brak energii, suplement na prawdę pomaga. Ale szczerze nie spodziewałam się takich właściwości jodu :)

  • avatar
    angina 2010-05-10 22:14:34

    Często chadzam do grot solnych, ale najlepiej by był nad morzem posiedzieć dłuższy okres czasu.

  • Alex
    Alex 2009-11-12 20:05:34

    Sól poprawia smak przeróżnych potraw, ale też nie pozostaje obojętna dla naszego organizmu. Może nam zarówno zaszkodzić, ale też czasem pomóc.

    Spożywamy ją pod postacią chlorku sodu NaCl, jako jodowaną sól kuchenną lub coraz modniejszą – sól morską. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5-6 gram (1 łyżeczka) – wliczając w to sól zawartą w produktach spożywczych, przyprawach. Nadmierna ilość soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, a to z kolei może owocować nadciśnieniem tętniczym i obrzękami oraz zaburzeniami pracy nerek. Trwają badania nad związkiem spożywania soli z rakiem żołądka i udarami mózgu.
    Sól w zalecanej ilości jest nam niezbędna do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i regulacji gospodarki wodnej.

    Od nadmiernego spożywania soli ustrzeże nas uważne czytanie składu produktów na etykietkach.
    Warto zamiast soli zacząć stosować przyprawy ziołowe, takie jak bazylia, oregano, tymianek, estragon, majeranek, pietruszka, szczypior itd. Doceńmy naturalne walory smakowe warzyw i mięsa. Rezygnując z nadmiaru soli już po kilkunastu dniach przyzwyczaimy się do nowego smaku.
    Z soli nie powinny rezygnować osoby z niskim ciśnieniem. Podczas biegunek i wymiotów warto czasem zastosować roztwór wodny soli, który choć trochę zatrzyma wodę w organizmie (1-2 łyżeczki soli na szklankę wody przegotowanej).

    Starożytna zasada umiaru jest ponadczasowa i odnosi się do wielu aspektów życia ludzkiego, w tym głównie do zdrowia. Jeżeli nie przesadzamy ponad normę, możemy czuć się pozornie bezpieczni. Nie zwalania nas to jednak od okresowych kontroli ciśnienia i dbałości o zdrowie nasze i rodziny.

  • DD
    DD 2009-11-12 16:50:15

    Sole zdrowotne nie są drogie i warto je stosować, np.: 1 kg. soli leczniczej jodowo-bromowej kosztuje ok 8 zł.


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »