Gospodarka » Żywność

Dożynkowe – piwo słowiańskich bogów

Odkrywając tajemnicę i magię ludowego święta jakim są Dożynki trzeba wyruszyć daleko w przeszłość, aż do czasów gdy ziemie polskie zamieszkiwane były przez Słowian. Dożynki bowiem są świętem wywodzącym się z tradycji słowiańskiej.

Obchodzone w okresie równonocy jesiennej, zmieniały noc z 22. na 23. września w czas wróżb, modlitw i radosnej fety wypełnionej tańcami i poczęstunkiem. W nurt tej tradycji doskonale wpisuje się piwo oferowane przez Browar Okocim. Produkowane z dodatkiem tradycyjnego polskiego chmielu Marynka staje się idealnym uzupełnieniem jesiennych biesiad.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Piwo Dożynkowe jest drugą odsłoną limitowanej linii piw sezonowych warzonych w Browarze Okocim. Przygotowywane z myślą o tradycji wpisanej w polską kulturę, będzie idealnym towarzyszem upalnych sierpniowych dni, aż do ich schyłku, świetnie sprawdzając się także w czasie nieco chłodniejszych wrześniowych oraz październikowych wieczorów. Dedykowane konkretnemu świętu piwo może stać się pretekstem do snucia baśni i legend w gronie znajomych oraz do uwolnienia drzemiącej w każdym z nas słowiańskiej duszy. 

 

Piwo Dożynkowe jest niepasteryzowanym piwem typu lager. Wyprodukowane z jasnej odmiany słodu, jest bardzo esencjonalne i głębokie w smaku. W przeciwieństwie do swojego poprzednika, Piwa Świętojanskiego, zostało poddane mikrofiltrowaniu, dzięki czemu można dłużej cieszyć się jego świeżym i orzeźwiającym smakiem. Bardzo charakterystyczna dla piwa Dożynkowego  jest wyczuwalna chmielowa nuta uzyskiwana z uprawianego jedynie w Polsce chmielu ,,Marynka”. Ta tradycyjna odmiana chmielu skupia w sobie wysokie walory aromatyczne, zachowując jednocześnie dużą zawartość substancji goryczkowych. 

 

Koncepcja piw sezonowych jest przełomem na polskim rynku - to pierwsza linia piw zaplanowana na każdą porę roku, z uwzględnieniem charakterystycznych dla niej świąt. Sezonowość, oryginalność i tradycja to wartości szczególnie doceniane przez piwnych koneserów, do których przede wszystkim skierowane są piwa specjalne.

 

4 piwa sezonowe warzone w Browarze Okocim:

 

- Świętojańskie  - jasne, lekkie, niefiltrowane. Dostępne: maj - lipiec 2013

- Dożynkowe - z okazji pierwszych zbiorów, niepasteryzowane. Dostępne: sierpień - październik 2013

- Świąteczne – ciemne, bogate w smaku, z aromatem korzennym. Dostępne: listopad 2013 - styczeń 2014

- Wielkanocne – ciemne, 4 słodowe, bardziej esencjonalne. Dostępne: luty - kwiecień 2014.

 

Sugerowana cena sprzedaży: 3,79zł zł / zwrotna butelka 0,5l + kaucja za butelkę

 

Więcej na: www.piwasezonowe.pl 

 

 

 

Kontakt dla mediów:

WALK PR

Marta Lesiewska - Senior Account Manager

marta.lesiewska@walk.pl

+48 519 021 080

 

 

___________________________________________________________________

Browar Okocim to ponad 160 lat imponującej historii piwowarstwa. Jan Ewangelista Goetz, założyciel browaru, przyjął zasadę „najlepsze z najlepszego” – wytwarzanie tego, co najlepsze z najlepszych dostępnych surowców. Zasadzie tej hołdowały następne pokolenia właścicieli browaru. Sprowadzano najlepszy jęczmień i chmiel - pomimo wysokich kosztów, stosowano najlepsze drożdże. Wszystko to – w połączeniu z wiedzą ekspercką i pasją okocimskich piwowarów – budowało markę produktu wśród odbiorców.




Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

WalkPR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »