Firma » Biura

Drukarka laserowa czy atramentowa?

Drukarka to już nie tylko podstawowy element wyposażenia biur, ale również domów. Warto przy tym zaznaczyć, że podział na modele atramentowe i laserowe nie jest tożsamy z podziałem na lepsze i gorsze. Wszystko jest jedynie kwestią potrzeb użytkowników.

Różnice technologii

Wydruk w drukarkach atramentowych polega na pokryciu kartki kroplami tuszu, dzięki przesuwaniu pojemników z atramentem za pomocą głowicy. W drukarkach laserowych na kartkę wałkiem zostaje naniesiony nie tusz a toner.

Zalety drukarek atramentowych

Dobre modele drukarek atramentowych można znaleźć w atrakcyjnych cenach.  Jednocześnie korzystając z takiego urządzenia można drukować nie tylko proste dokumenty w wersji mono, ale również kolorowe wydruki o dość dobrej jakości. Co więcej, drukarki atramentowe mają niewielkie rozmiary, więc łatwo znaleźć dla nich miejsce, nawet na ograniczonej powierzchni. Z tego względu, że drukarki atramentowe emitują niewiele hałasu sprawdzają się również w biurach.

Wady drukarek atramentowych

Korzystając z drukarek atramentowych trzeba liczyć się z tym, że zlecony wydruk nie będzie gotowy w kilka sekund. Modele atramentowe pracują bowiem znacznie wolniej niż te laserowe. Jeżeli zależy nam na doskonałej jakości wydruków, drukarka atramentowa może okazać się niewystarczająca na nasze potrzeby. Ponadto wybór taniego modelu atramentowego w dłuższej perspektywie czasu wcale może nie okazać się oszczędnością. Dlaczego? Takie drukarki mają dość wysokie koszty eksploatacji.

Zalety drukarek laserowych

Drukarki laserowe w ciągu minuty są w stanie wydrukować nawet kilkadziesiąt stron. Taka szybkość to z pewnością duże ułatwienie dla pracy każdego biura. Wybierając dobry model można ponadto drukować dokumenty w doskonałej jakości. To jednak nie wszystko. Drukarki laserowe wykorzystujące wysokowydajne tonery (przykład tutaj) mają niskie koszty eksploatacji, dzięki czemu firma może zaoszczędzić niemałe kwoty na comiesięcznych wydrukach. Drukarki laserowe mają przewagę nad tymi atramentowymi pod jeszcze jednym względem - wraz z upływem czasu laserowe wydruki nie płowieją, ani nie rozmazują się, natomiast z tymi atramentowymi różnie bywa.

Wady drukarek laserowych

Trzeba przyznać, że zakup drukarki laserowej to inwestycja, która wymaga konkretnego budżetu. Przy zakupie modelu laserowe trzeba się również zdecydować czy potrzebne będą nam wydruki kolorowe czy jedynie czarno-białe – do drukarki kolorowej trzeba będzie nieco dopłacić. Niemniej jednak, warto pamiętać o niskich kosztach eksploatacji, które zapewnią, że ta inwestycja się opłaci.

Biuro czy dom? Tekst, grafiki czy zdjęcia?

Parametrem, na który warto zwrócić uwagę przy zakupie drukarki jest szybkość jej pracy. Niemniej jednak to, ile drukarka jest w stanie wydrukować stron w ciągu minuty, ma przede wszystkim znaczenie dla środowisk pracy. Jeżeli poszukujemy modelu na potrzeby domowe, kilkanaście stron na minutę w zupełności powinno nam wystarczyć.

Kolejna ważna kwestia to jakość wydruków, i tutaj warto odpowiedzieć sobie na pytanie, do jakich celów będzie służyć nam przede wszystkim drukarka. W przypadku potrzeby wydruku wysokiej jakości tekstów i grafik sprawdzą się modele laserowe, natomiast do wydruku zdjęć dobra będzie również drukarka atramentowa.

A co z częstotliwością drukowania? W miejscach, gdzie drukuje się często duże ilości lepiej sprawdzi się drukarka laserowa, która tak jak zostało wspomniane powyżej, może mieć niższe koszty eksploatacji, choć na wstępie trzeba będzie zapłacić za urządzenie nieco więcej. Niemniej jednak model atramentowy też nie powinien raczej stać bezczynnie – tusze bowiem mogą wyschnąć i stać się bezużyteczne. W tym miejscu warto podkreślić, że przy zakupie drukarki, koniecznie należy spojrzeć na parametr informujący, ile stron urządzenie jest w stanie wydrukować w ciągu miesiąca.

Atramentowa, laserowa – każda z nich ma swoje wady i zalety. Lepiej więc nie podejmować decyzji ad hoc, lecz przemyśleć wybór biorąc pod uwagę nasze potrzeby również w dłuższej perspektywie czasu.

Milena Bros