Technologie » Komputery

Dwa projektory laserowe Sony z nowymi panelami LCD

Funkcja „inteligentnych ustawień” upraszcza instalację dzięki automatycznemu doborowi ustawień do warunków pracy

Dział Sony Professional Solutions Europe powiększa ofertę projektorów laserowych o dwa nowe modele do trwałej instalacji: VPL-FHZ75 i VPL-FHZ70. Zaspokoją one rosnący popyt na obraz o dużych wymiarach i jasności w średniej wielkości salach na uczelniach, w biurach i miejscach publicznych.

Projektory VPL-FHZ75 i VPL-FHZ70 mają rozdzielczość WUXGA i jasność wynoszącą odpowiednio 6500 lm i 5500 lm. Ich nowo opracowane, 0,76-calowe panele LCD z optycznym modułem kompensującym zapewniają jasny, żywy obraz, wierną kolorystykę i współczynnik kontrastu ∞:1. Zastosowanie firmowej technologii optymalizacji rozdzielczości „Reality Creation” przyczynia się ponadto do uzyskania wyraźniejszego obrazu.

Oba modele są wyposażone w funkcję „inteligentnych ustawień”, opracowaną przez Sony dzięki szczegółowym badaniom opinii klientów i wieloletniemu doświadczeniu w produkcji projektorów laserowych. Nowa funkcja upraszcza instalację. Dzięki niej użytkownik wybiera jedno z czterech wstępnie zaprogramowanych ustawień (miejsca spotkań / klasy, muzea, obiekty rozrywkowe i systemy z wieloma ekranami), a dostosowanie konfiguracji projektora do warunków pracy następuje automatycznie. W rezultacie projektory VPL-FHZ75VPL-FHZ70 będą optymalnie, stabilnie i długo działać zarówno w intensywnie oświetlonej sali konferencyjnej, w której pierwszorzędne znaczenie ma jasność obrazu, jak i w muzeach, gdzie ważna jest cicha praca, czy w systemach z wieloma ekranami, wymagającymi dokładnego dopasowania kolorów.

— Ostatnie lata przyniosły znaczny wzrost popytu na niezawodne i uniwersalne projektory laserowe — wyjaśnia Robert Meakin, menedżer produktu na Europę w Sony Professional Solutions Europe. — Firma Sony ściśle współpracuje ze swoimi partnerami i klientami nad rozwiązaniami spełniającymi ich specyficzne potrzeby, niezależnie od branży, w której działają. Potwierdzają to nasze nowo wprowadzone projektory z zaawansowaną funkcją „inteligentnych ustawień”, łączące wysoką jakość obrazu z uniwersalnością.

Doskonały obraz i duża niezawodność

Oba projektory wyposażono w nowy, 0,76-calowy panel LCD z optycznym modułem kompensującym. Dzięki połączeniu go z najlepszą w tej klasie sprzętu technologią laserowego źródła światła uzyskano wyjątkową jakość obrazu i dużą niezawodność.

Firmowa technologia optymalizacji rozdzielczości „Reality Creation”, przeznaczona do współpracy z nowym panelem LCD, zapewnia wyraźniejszy obraz bez zmiany poziomu szumu cyfrowego.

Dzięki systemowi sterowania jakością obrazu, zastosowanemu już wcześniej we flagowym laserowym modelu instalacyjnym Sony VPL-FHZ120L, projektory VPL-FHZ75 i VPL-FHZ70 mają też duży, wynoszący ∞:1 współczynnik kontrastu i wiernie reprodukują barwy.

Szybki dobór optymalnych ustawień i elastyczność instalacji

Projektory VPL-FHZ75VPL-FHZ70 są wyposażone w nowatorską funkcję „inteligentnych ustawień”, opracowaną przez Sony dzięki wieloletniemu doświadczeniu w produkcji projektorów laserowych i stałej analizie różnych zastosowań. Funkcja ta zasadniczo upraszcza proces instalacji, optymalizuje pracę projektora i zapewnia jego wydajne, stabilne działanie przez długi czas.

Dzięki lekkiej i zwartej konstrukcji oraz stonowanej stylistyce projektory VPL-FHZ75 i VPL-FHZ70 są bardzo uniwersalne w instalacji, również w pomieszczeniach o nietypowych kształtach i przy niesprzyjającym zewnętrznym oświetleniu. A ponieważ zakres przesunięcia (Lens Shift) osi obiektywu w górę wynosi aż 70%, można je montować na jeszcze większej wysokości. Oznacza to nie tylko większy wybór miejsc instalacji: nie ma również problemu światła przeszkadzającego prowadzącemu lub gościom. Dodatkowo, przy wyłączonej korekcie zniekształceń trapezowych nie występują deformacje ani szum cyfrowy, a obraz pozostaje jasny i ostry.

Rozwiązania do każdego środowiska

Nowe projektory VPL-FHZ75 i VPL-FHZ70 będą dostępne w kolorze czarnym i białym, a ich dostawy rozpoczną się w maju 2019 r. Dzięki nowym modelom Sony ma w ofercie pełną gamę projektorów instalacyjnych: od przeznaczonego do dużych obiektów, flagowego VPL-FHZ120L o jasności 12 000 lm, którego premiera miała miejsce na targach ISE 2018, do VPL-PHZ10, będącego opłacalnym, gwarantującym wysoką jakość obrazu rozwiązaniem do małych pomieszczeń.

Wszystkimi modelami laserowymi — tak jak i monitorami profesjonalnymi BRAVIA — można zdalnie sterować przez sieć IP. Pozwala to na jednoczesne włączanie i wyłączanie wszystkich projektorów i monitorów.

— Klienci i partnerzy oczekują, że proponowane im rozwiązania będą ze sobą bezproblemowo współpracować. Sony ma obecnie w ofercie projektory dostosowane do każdego środowiska i każdej wielkości pomieszczenia. Wszystkie modele można integrować z monitorami profesjonalnymi BRAVIA, systemem TEOS do kompleksowego zarządzania miejscem pracy i innymi zaawansowanymi rozwiązaniami AV Sony —podsumowuje Meakin.

Po dodatkowe informacje zapraszamy na targi ISE 2019 (5–8 lutego, stanowisko 1-N20) lub na stronę internetową.

Główne cechy i funkcje:

VPL-FHZ75/VPL-FHZ70

• Rozdzielczość WUXGA i jasność wynosząca odpowiednio 6500 lm / 5500 lm
  • Nowo opracowany 0,76-calowy panel LCD z wbudowanym optycznym modułem kompensującym
  • Duży współczynnik kontrastu (∞:1), wierna reprodukcja kolorów i technologia optymalizacji rozdzielczości Sony Reality Creation
  • Pionierska funkcja „inteligentnych ustawień”, automatycznie dostosowująca konfigurację projektora do warunków pracy i wybranego przez użytkownika trybu. W urządzeniu są wstępnie zaprogramowane ustawienia czterech trybów
  • Najszerszy w branży zakres zmiany położenia osi obiektywu w pionie: +70% (w zakresie 5000–6500 lm. Stan na 5 lutego, badanie przeprowadzone przez Sony)
  • Bezproblemowa integracja z monitorami profesjonalnymi Sony BRAVIA
  • Do wyboru czarna i biała wersja obudowy

INDALO