Motoryzacja » Samochody

Dwa w jednym – czyli radość z caravaningu z Webasto

Nowoczesne kampery to komfortowe domy na kółkach. Nie może w nich zabraknąć ogrzewania postojowego czy dostępu do ciepłej wody do mycia czy zmywania naczyń. Jednak każde dodatkowo montowane urządzenie to dodatkowe kilogramy i strata cennej energii.

Nic dziwnego, że zintegrowane systemy grzewcze, zapewniające jednocześnie ogrzewanie wnętrza pojazdu i podgrzewanie wody użytkowej, spotkały się z uznaniem wielu posiadaczy pojazdów kempingowych.

Komfortowa integracja

Webasto DualTop, czyli zintegrowany system ogrzewania powietrznego i podgrzewania wody użytkowej, zapewnia nie tylko przyjemne ciepło wewnątrz kabiny, ale jest także wyposażone w bojler o pojemności 11 litrów. Co szczególnie istotne urządzenie może korzystać z dwóch różnych źródeł energii. Najnowsze modele DualTop RHA 101 i 102 są zasilane nie tylko olejem napędowym pobieranym ze zbiornika paliwa pojazdu, ale także energią elektryczną. Na kempingach z dostępem do prądu, mogą być zasilane wyłącznie energią elektryczną lub mogą korzystać z prądu jako uzupełniającego źródła zasilania. Co ważne zużycie paliwa jest wyjątkowo niskie: urządzenie potrzebuje do pracy od 0,19 do 0,6 l oleju na godzinę, co dodatkowo redukuje emisję CO2. Z funkcji ogrzewania wnętrza samochodu i podgrzewania wody można korzystać także podczas jazdy.

Zaawansowana technologia i specjalnie opracowany system bezpieczeństwa gwarantują odpowiednią ochronę ogrzewania DualTop przed zamarzaniem wody zarówno w samym systemie ogrzewania, jak i w przewodach obiegu wody rozmieszczonych we wnętrzu pojazdu.

Intuicyjny system sterujący

Agregaty do obu najnowszych modeli Webasto DualTop wyposażone są w nowe elektroniczne urządzenie sterujące z zegarem umożliwiającym zaprogramowanie pracy ogrzewania z 24-godzinnym wyprzedzeniem. Zapewnia to proste zarządzanie funkcjami ogrzewania wnętrza pojazdu, podgrzewania wody użytkowej, trybem AntiFreeze zapobiegającym zamarzaniu wody czy opróżniania bojlera. Ponadto, wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom użytkowników, firma Webasto opracowała nowy intuicyjny panel sterowania ogrzewaniem, dostępny w dwóch wersjach: analogowej i cyfrowej. System umożliwia płynną regulację temperatury i stale utrzymuje ciepło wewnątrz pojazdu na żądanym poziomie.

Moc

Modele RHA 101 i RHA 102 różnią się wyłącznie mocą grzewczą. DualTop RHA 101 o mocy od 0,6 do 7,2 kW jest idealnym rozwiązaniem na warunki pogodowe Europy Środkowej i Południowej. Zasilanie elektryczne zapewnia moc grzewczą do 1,2 kW. Model RHA 102, o mocy od 1,0 do 8,0 kW, oraz wydajnością zasilania elektrycznego sięgającą 2 kW, jest przeznaczony do użytku w chłodniejszych regionach. Nadal dostępny jest także model RHA 100 zasilany wyłącznie olejem napędowym i zapewniający moc grzewczą od 1,2 do 6,0 kW.

Wszystkie systemy ogrzewania DualTop mogą być montowane pod podwoziem, co zapewnia więcej miejsca wewnątrz samochodu. Dzięki wadze zaledwie 19 kilogramów, agregat przyczynia się do ograniczenia całkowitej masy pojazdu i zapewnia mniejsze zużycie energii.

O firmie Webasto:

Webasto Petemar jest częścią koncernu Webasto AG, którego siedziba mieści się  w Stockdorfie pod Monachium. Webasto pozostaje firmą rodzinną od momentu jej założenia w 1901 roku. Koncern ma obecnie ponad 50 oddziałów na całym świecie (z tego ponad 30 zakładów produkcyjnych). Firma specjalizuje się w produkcji rozwiązań umożliwiających zarządzanie komfortem cieplnym wewnątrz pojazdu oraz systemów dachowych. Webasto należy do 100 największych dostawców urządzeń dla przemysłu samochodowego na świecie. W roku 2013 grupa Webasto wygenerowała sprzedaż w wysokości ponad 2,5 mld EUR przy zatrudnieniu ponad 10,000 pracowników. Kluczowe obszary specjalizacji koncernu to projektowanie i produkcja systemów okien i modułów dachowych oraz dachów do kabrioletów, systemów ogrzewania, chłodzenia i wentylacji do samochodów osobowych, kamperów, jachtów i łodzi, a także do pojazdów użytkowych i specjalnych. Więcej informacji o firmie Webasto można znaleźć na stronie internetowej: www.webasto.pl

ConTrust