Technologie » Komputery

Dyski sieciowe firmy QNAP w ofercie ABC DATA

ABC Data, lider rynku dystrybucji IT w Polsce wprowadza do swojej oferty nowe produkty - wielofunkcyjne urządzenia do przechowywania i udostępniania danych marki QNAP. Urządzenia będą przeznaczone zarówno dla firm jak i użytkowników indywidualnych.

W połowie listopada ABC Data nawiązała współpracę z firmą QNAP Systems Inc. w zakresie dystrybucji dysków sieciowych NAS (Network Attached Storage). Firma QNAP jest jednym z czołowych producentów tego typu urządzeń, stale rozszerzając swoją ofertę produktową i rozwijając istniejące już modele. Urządzenia NAS  oparte są na systemie Linux i wyposażone w procesor odpowiedni do urządzenia – Marvell lub Intel (ATOM, Dual Core lub Xeon). Posiadają od jednego do dwunastu wnęk na dyski twarde SATA 3G, SATA 6G, SATA II lub SSD w zależności od modelu. Wszystkie urządzenia wyposażone są w złącze LAN 1GbE oraz UBS 2.0, a większość posiada także najnowocześniejsze złącze USB 3.0. Opcjonalnie w zaawansowanych urządzeniach dostępne jest również złącze LAN 10GbE. Bezpieczeństwo danych zapewnia praca dysków twardych w układzie  RAID, a także szyfrowane logowanie.

Dyski sieciowe QNAP mają szerokie zastosowanie w firmach. Mogą być wykorzystywane jako serwer plików, ftp czy wydruków. Spełniają rolę kopii zapasowej komputerów oraz serwera baz danych (MySQLite i SQLite).  Dyski firmy QNAP oferują ciekawe funkcjonalności również dla użytkowników indywidualnych.  Klienci mają możliwość udostępniania zgromadzonych plików na wbudowanym serwerze www oraz pobierania plików z sieci Torent bez konieczności posiadania włączonego komputera. Dodatkowo, zaletą urządzeń jest bardzo cicha praca (brak wentylatorów) i niski pobór prądu.

Ze względu na naszych klientów  sukcesywnie rozwijamy ofertę ABC DATA o nowe marki i produkty. Dyski sieciowe marki QNAP to kolejna pozycja w naszym portfolio. W dzisiejszych czasach technologie urządzeń do przechowywania i udostępniania danych muszą spełniać najwyższe normy bezpieczeństwa. W dyskach NAS bezpieczeństwo danych zapewnia praca dysków twardych w układzie  RAID, a także szyfrowane logowanie. Marka QNAP nieustannie rozwija istniejące modele, dzięki czemu oferta dla naszych Klientów będzie najbardziej aktualna i atrakcyjna” - mówi Piotr Żyliński, Storage Product Manager w spółce ABC DATA.

Więcej informacji na temat dysków sieciowych NAS można znaleźć na stronie: www.qnap.com

ABC Data