Gospodarka » Żywność
„Dżem dobry” czyli śniadaniowe inspiracje od Łowicza takie, że Łooo!
Zobacz więcej zdjęć » |
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
100 g masła
1 łyżka miodu
2 opakowania śmietankowego serka kanapkowego
niskosłodzony dżem wiśniowy Łowicz
świeża melisa
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, a następnie rozdrabniamy blenderem. Łączymy z miodem oraz masłem. Spód metalowej foremki wykładamy papierem do pieczenia, następnie za pomocą metalowej obręczy kuchennej układamy okrągłe spodki o wysokości około 1-1,5 cm. Wkładamy do lodówki na całą noc. Nakładamy kolejno na każdy schłodzony spodek obręcz, wypełniamy serkiem, również na wysokość około 1,5 cm. Na koniec na wierzchu układamy niskosłodzony dżem wiśniowy Łowicz, pełen kawałków owoców.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Dekorujemy świeżą melisą.
Proziaki z musem z bryndzy i dżemem Łowicz
Składniki:
300 g przesianej mąki
szczypta soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cukru
200 ml maślanki
jajko "zerówka"
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy sodę, cukier oraz sól, mieszamy dokładnie. Jajko roztrzepujemy i łączymy z maślanką, następnie dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto ręką. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej mąki tak, aby można było swobodnie wyrobić ciasto na stolnicy. Ciasto odstawiamy na 30 minut, oprószone mąką i przykryte ściereczką, żeby mogło odpocząć. Następnie podsypujemy mąką, wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm i szeroką szklanką wycinamy koła. Smażymy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron, tak aby bułeczki lekko się zrumieniły, powiększyły i upiekły w środku.
Proziaki, te puszyste bieszczadzkie bułeczki, najlepiej smakują z lekko słonym serkiem i kwaskowym dżemem.
Frytki z tostów francuskich z powidłami śliwkowymi Łowicz
Składniki:
4 kromki chleba tostowego pszennego
2 jajka zerówki
1 łyżka mleka
masło do smażenia
powidła węgierkowe Łowicz
W głębokim talerzu mieszamy jajka z łyżką mleka. Na patelni rozpuszczamy masło. Kromki chleba tostowego kroimy w paski, tak aby przypominały nieco grubsze frytki. Każdy kawałek obtaczamy z każdej strony w jajku z mlekiem. Smażymy na maśle z każdej strony, aż się zrumienią. Grzanki układamy przed podaniem jeszcze na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszcz.
Zajadamy, maczając tostowe frytki w węgierkowych powidłach Łowicz. Dzięki doskonałej, smarownej konsystencji i wyjątkowemu smakowi świetnie sprawdzą się w roli sosu.
Nadesłał:
KDreher
|
Komentarze (0)