Gospodarka » Żywność
Dżemowe smakołyki w nowoczesnym wydaniu, czyli chili i pistacje w roli głównej
Zobacz więcej zdjęć » |
Dżemy truskawkowe, wiśniowe, brzoskwiniowe czy agrestowe… Słodkie i jednocześnie zdrowe przysmaki zamknięte w słoiczkach kojarzą nam się z pysznymi rogalikami z konfiturą czy zapachem świeżo upieczonego ciasta w dzieciństwie. Mimo, że tempo życia przyspieszyło, nie oznacza to, że musimy zrezygnować z tych smakowitych łakoci. Wręcz przeciwnie. Podpowiadamy jak szybko i sprawie przygotować nietypowe dżemowe pyszności.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Duzi i mali, bez względu na szerokość geograficzną i czas w którym żyją, zajadają się konfiturami. Jaki jest sekret idealnego dżemu? Tak naprawdę wszystko zależy od naszej kreatywności i osobistych preferencji smakowych. Dla miłośników nieco kwaskowych słodyczy najlepsze będą śliwki i czarne porzeczki. Osoby, które lubią pikantne przyprawy, do swoich przetworów mogą dodać szczyptę chili. W kuchni warto eksperymentować. Dodatki w postaci imbiru, kurkumy czy miodu nadarzą naszym konfiturom rozgrzewających właściwości i będą doskonałą przekąską w okresie jesienno-zimowym. Przygotowując samodzielnie konfitury warto pamiętać o zrobieniu kilku słoiczków więcej… będzie to bardzo apetyczna forma podziękowania dla mam i babć, które w dzieciństwie same przygotowywały dla nas słodkie przetwory.
Dżem brzoskwiniowy z pistacjami
Składniki:
· 1 kg brzoskwiń z puszki lub świeżych
· 100 g obranych pistacji Bakalland
· 100 g cukru
· 1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
Brzoskwinie kroimy w kostkę, mieszamy z Dżemixem i zagotowujemy. Kiedy owoce zaczną bulgotać dodajemy posiekane pistacje, cukier i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dżem przekładamy do słoików.
Konfitura z suszonej żurawiny z chili
Składniki:
· 300 g suszonej żurawiny Bakalland
· 600 ml soku pomarańczowego
· 3 małe suszone papryczki chili
· 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
Żurawinę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją sokiem pomarańczowym, a następnie pozostawiamy na 5 h. Po tym czasie żurawinę z dodatkiem soku gotujemy z dodatkiem rozgniecionych papryczek chili do momentu, aż sok odparuje. Na końcu do owoców dodajemy Dżemix i gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę umieszczamy w słoiku.
Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą
Składniki:
· 1 kg pomarańczy
· 220 g cukru
· 2 cytryny
· 1 limonka
· 30 g świeżego imbiru
· łyżeczka kurkumy
· 100 ml wody
· 1 opakowanie dżemixu uniwersalnego Delecta w proporcji 3:1
Pomarańcze i cytryny obieramy, następnie kroimy w cząstki. Skórkę z 1 pomarańczy sparzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Z limonki wyciskamy sok. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy starty imbir i kurkumę. Następnie wsypujemy Dżemix i podgrzewamy całość z dodatkiem soku z limonki i wody, po czym ciągle mieszamy, aż całość się zagotuje. Na koniec dodajemy cukier, gotując jeszcze chwilę. Przygotowaną konfiturę ściągamy z ognia i przekładamy do słoiczków. Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl
Nadesłał:
38PR
|
Komentarze (0)