Rozrywka » Święta
Dzień Ciasta Marchewkowego – sprawdzony przepis na pyszny wypiek
Zobacz więcej zdjęć » |
Ciastem marchewkowym zajadają się prawie wszyscy na świecie, dlatego 3 lutego warto znaleźć czas i przyrządzić własny, słodki i zdrowy wypiek. Świetnym dopełnieniem podwieczorku z tym przysmakiem będzie aromatyczna filiżanka herbaty Ahmad Tea London.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Ciasto marchewkowe znane było już w… średniowieczu. Jednak dopiero w XX wieku pokochał je cały świat, zwłaszcza mieszkańcy Anglii i USA. Od pewnego czasu jest niezwykle popularne także w Polsce. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować tego przysmaku, to Dzień Ciasta Marchewkowego przypadający 3 lutego jest doskonałą okazją, aby to nadrobić.
Ciasto marchewkowe:
Składniki
· 5 jajek
· 250 g masła
· 1,5 szklanki cukru
· 2 szklanki mąki pszennej
· 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· 1 łyżeczka cynamonu
· 2 szklanki startej marchewki (ok. 400 g)
Przygotowanie:
Umyj marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W małym garnuszku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masą, cały czas miksując dodawaj roztopione masło i startą marchewkę, następnie dodaj mąkę i mieszaj do momentu połączenia składników. Wysmaruj blachę tłuszczem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Piecz 45 minut w 180 stopniach. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem lub polać gotowym lukrem.
Dla podkreślenia smaku ciasta polecamy zaparzenie herbaty Rooibos & Cinnamon Ahmad Tea London. Zapach cynamonu i łagodny aromat południowoafrykańskiego rooibosa sprawi, że odpoczniecie od codzienności i zrelaksujecie się po długim dniu.
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl
Nadesłał:
38PR
|
Komentarze (0)