Gospodarka » Żywność

Dzień Pikantnych Potraw Czosnek, chilli i tabasco, czyli ogień w kuchni!

Dzień Pikantnych Potraw  Czosnek, chilli i tabasco, czyli ogień w kuchni!
Zobacz więcej zdjęć »
16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. To święto wszystkich miłośników ostrzejszych smaków. Żeby je uczcić, dodajmy trochę pikanterii do naszych dań w postaci chilli, czosnku, papryki lub sosu tabasco.

W spożywaniu produktów cechujących się dużą pikantnością należy zachować umiar, jednak z okazji Dnia Pikantnych Potraw możemy pokusić się o prawdziwie ogniste potrawy!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Czerwona jak ogień - papryka

Papryki zawierają związek o nazwie kapsaicyna, która odpowiada za ich ostrzejszy smak. Nadadzą więc one wyrazistości szaszłykom z kurczaka z warzywami, które mogą w tym dniu zagościć na naszych stołach. Szaszłyki będą smakować jeszcze pikantniej dzięki ostrej marynacie, stworzonej na bazie mieszanki przypraw takich jak kolendra, czosnek, cebula oraz pieprz cayenne.

„Pamiętajmy, aby mięso pozostawić w marynacie na około 20 – 30 minut. Przed nadziewaniem szaszłyków, drewniane patyki możemy zamoczyć na kilka minut w wodzie, dzięki temu nie będą przypalały się podczas smażenia. Nadziewajmy szaszłyki, zaczynając i kończąc na mięsie, dzięki temu kompozycja nie powinna się rozpaść” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. 

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
  • 300 g boczku wędzonego
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • czerwona cebula
  • 100 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Piersi umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę o boku około 2 cm. Podobnie pokrój warzywa i boczek.
  2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem, aby nadać aromatu. Przygotowaną marynatą zalej pokrojone mięso, wymieszaj i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.
  3. Zamarynowane mięso, pokrojony boczek oraz warzywa nadziewaj na przemian na drewniane patyki do szaszłyków. Wcześniej namocz patyki na kilka minut w wodzie. Dzięki temu nie będą się paliły podczas smażenia.
  4. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut, obracając co jakiś czas.
  5. Gotowe szaszłyki podawaj z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który wzbogaci ich smak.

 

Ostra królowa - chilli

Synonimem ognistego smaku jest papryczka chilli, która rozpali każde danie. Często jest wykorzystywana w kuchni meksykańskiej. Zainspirowani nią, możemy przygotować chilli con carne. To kolorowa wersja duszonego gulaszu, składającego się z pomidorów, fasoli, kukurydzy i mięsa – z dodatkiem właśnie papryczki chilli.

„Danie to jest naprawdę mieszanką wybuchową. Użyjmy do niego wieprzowiny lub mieszanego mięsa mielonego – wieprzowo-wołowego. W tej wersji dania jest też dodatek pieczarek, które idealnie komponują się z pozostałymi warzywami. Chili con carne podawajmy na ciepło z ryżem, pszennym plackiem – tortillą lub z kukurydzianymi trójkątnymi tacosami” – poleca szef kuchni Knorr.

Tradycyjne chili con carne

Składniki:

·         500 g mięsa wołowego mielonego

·         Rosół wołowy Knorr 

·         czerwona fasola z puszki

·         2 papryczki chili

·         papryka czerwona

·         cebula

·         2 ząbki czosnku

·         pomidory krojone z puszki

·         100 g kukurydzy z puszki

·         łyżka bazylii (może być suszona)

·         łyżeczka pieprzu cayenne

·         400 ml wody

·         2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

1.      Cebulę i czosnek drobno pokrój, podsmaż na oliwie razem z mięsem. Następnie dodaj chili, paprykę pokrojoną w kostkę, pieprz cayenne i całość podduś 15 minut.

2.      Kostki rosołu wołowego Knorr, dla nadania aromatu, połącz z ciepłą wodą, wlej do całości. Dodaj pomidory z puszki, gotuj pod przykryciem ok 30 minut, aż połowa płynu odparuje.

3.      Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę.

4.      Gotuj jeszcze ok. 5 min.

Będzie gorąco – tabasco

Tabasco to meksykański sos, którego receptura nie zmieniła się od XIX wieku. Do jego produkcji wykorzystuje się dojrzałe papryczki i ocet winny. Sos idealnie pasuje do mięsa, zwłaszcza do kurczaka. Aby złagodzić jego ostry smak, można przyrządzić kurczaka cajun z kaszą jaglaną. Do jego przygotowania potrzebna będzie słodka papryka, cebula, oliwa z oliwek, kolendra i pomidorki koktajlowe:

Kurczak cajun z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 700 g udka z kurczaka (bez kości i skóry)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2 torebki kaszy jaglanej
  • seler naciowy
  • słodka czerwona papryka
  • cebula
  • 2 pomarańcze
  • łyżeczka tabasco
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek kolendry
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu. Pokrój warzywa w kostkę, pomidorki przekrój na pół, a z pomarańczy wytnij segmenty.
  2. Udka z kurczaka oprósz obficie Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać aromatu, wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Przyprawa nada potrawie delikatnej ostrej nuty i sprawi, że mięso będzie soczyste.
  3. Zamarynowane kawałki mięsa obtocz dodatkowo w mące. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Kurczaka przełóż na bok.
  4. Na tej samej patelni obsmaż selera, cebulę i czerwona paprykę . Gdy warzywa się delikatnie zarumienią dodaj na ponownie mięso, wlej sok pomarańczowy oraz łyżkę masła. Całość gotuj chwilę pod przykryciem.
  5. Dodaj pomidory koktajlowe, posiekaną natkę kolendry oraz segmenty pomarańczy. Wszystko razem gotuj jeszcze przez minutę. Na koniec dopraw potrawę kilkoma kroplami sosu tabasco.

 

Wyraziście i po polsku - czosnek

Wracamy do kuchni polskiej, której nieodłącznym elementem jest czosnek. Tradycyjnie spożywany jest jako środek wpływający na prawidłową pracę układu odpornościowego.  Ale ma on jeszcze jedno ważne zadanie do wykonania – nadaje potrawom wyrazisty, ostry smak. W Dniu Pikantnych Potraw na stole królować mogą więc Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem. „Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodajmy do niej igiełki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurzmy w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smażmy”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Jeśli jednak chcemy nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek, przygotujmy do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
  • 100 ml syropu klonowego
  • 10 świeżych gałązek rozmarynu
  • 200 ml jogurtu gęstego
  • ser z niebieską pleśnią
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.
  2. Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
  3. Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr, aby nadać aromatu. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
  4. Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.
  5. Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »