Firma » System prawny

E-porady prawne - czy warto z nich korzystać?

Jednym z najczęściej wpisywanych w wyszukiwarki haseł związanych z branżą prawniczą jest termin „e-porady prawne”. Uzyskiwanie pomocy w szybki i wygodny sposób jest kuszącą wizją dla wielu użytkowników sieci.

Czy jednak rzeczywiście w Internecie można uzyskać rzetelną poradę prawnika, bez konieczności umawiania się na spotkanie czy czekania w kolejce petentów?

Korzystasz z e-porad prawnych? Bądź ostrożny

W sieci natknąć się możemy na wiele portali, świadczących odpłatnie porady prawne z różnych dziedzin. Zwykle wysyłając emaila z opisem problemu oraz prośbą o wycenę nie wiemy, do którego z doradców współpracujących z danym serwisem trafi nasza sprawa. Jesteśmy więc pozbawieni możliwości weryfikacji prawnika, np. przeczytania opinii na jego temat na niezależnych forach internetowych. Nie jesteśmy też pewni jakości udzielonej pomocy, ani tego, czy będzie ona wystarczająca. Nie warto pominąć tutaj także kwestii rozliczeń. Zdarzało się, że niektóre portale, wystawiając rachunek, nakazywały wykupienie abonamentu, co skutkowało cyklicznym obciążeniem konta użytkownika, nawet gdy ten nie chciał już korzystać z usług serwisu.

Zdecydowanie bezpieczniejszą metodą uzyskania e-porady prawnej jest zwrócenie się bezpośrednio do konkretnego prawnika. Najlepiej takiego, którego kompetencji możemy być pewni i są one poświadczone przez innych internautów. Setki kancelarii radców prawnych komunikują się ze swoimi klientami w Internecie. Posiadają swoje strony internetowe, a nawet stale aktualizowane konta na portalach społecznościowych. Nie wszyscy świadczą usługi związane z udzielaniem porad prawnych przez Internet, ale coraz większa część z nich otwiera się na tę formę działalności. Specjaliści wiedzą, że udzielenie fachowej informacji wiąże się z dokładnym rozpoznaniem problemu, często z zadaniem pytań uzupełniających.  Każdego swojego klienta traktują indywidualnie – starają się rozwiązać jego problem, a nie tylko zainkasować daną kwotę za lakoniczną odpowiedź na jego email.

Bezpośredni kontakt z radcą prawnym przez Internet

- „Głównym celem dobrej kancelarii jest świadczenie pomocy prawnej w taki sposób, aby jak najlepiej zabezpieczyć interesy klienta i wspólnie z nim wypracować rozwiązanie jak najbardziej dla niego korzystne i najlepiej odpowiadające jego potrzebom.” – mówi Magdalena Grzybowska, radca prawny prowadzący kancelarię na warszawskim Mokotowie (www.mglex.pl).

Właśnie dlatego bywa, że e-porada prawna jest tylko wstępem do dalszej współpracy klienta z radcą prawnym. Niektóre sprawy wymagają większego zaangażowania i uzupełnienia. Nie wahajmy się więc korzystać także z form tradycyjnych – rozmowy telefonicznej czy spotkania w kancelarii. Chodzi przede wszystkim o to, by doprowadzić sprawę do szczęśliwego finału.

Nie obawiajmy się korzystać z usług najlepszych specjalistów, nawet jeśli sprawa, w zakresie której chcemy otrzymać e-poradę wydaje nam się prosta lub niewystarczająco poważna. Dla renomowanych kancelarii nie ma spraw błahych czy też mniej lub bardziej ważnych klientów:

- „Niezależnie od wartości zlecenia kancelaria gwarantuje wszystkim klientom profesjonalną obsługę prawną na najwyższym poziomie. Także w zakresie e-porad.” – przekonuje Magdalena Grzybowska z mglex.pl.

O tym, jak wiele czasu można zaoszczędzić, decydując się na skorzystanie z pomocy prawnej przez Internet nie trzeba nikogo przekonywać. Bardzo istotną kwestią jest jednak także jakość uzyskanej e-porady. Tylko fachowa pomoc  pozwoli nam zaoszczędzić czas, pieniądze oraz nerwy. Właśnie dlatego korzystajmy z usług renomowanych specjalistów o niepodważalnych kompetencjach.

Witek_H