Rozrywka i wypoczynek » Uroczystości

ECCO Walkathon - chodźmy pomóc wcześniakom ze Szpitala Dzieciątka Jezus!

Dla dziecka, które przychodzi na świat za wcześnie najważniejsze jest pierwsze 5 minut życia. Co roku w warszawskim Szpitalu Klinicznym Dzieciątka Jezus rodzi się kilkaset wcześniaków, często wymagających natychmiastowej reanimacji.

Właśnie tym najmniejszym i najbardziej bezbronnym, mogą pomóc wszyscy, którzy wesprą tenże projekt w tegorocznym ECCO Walkathonie.

Ponad 20% z prawie 1700 dzieci rodzących się rocznie w warszawskim Szpitalu Dzieciątka Jezus, przychodzi na świat przed czasem. Dla tych maluszków liczy się każda chwila, więc lekarze walcząc z czasem, ratują ich życie i zdrowie i potrzebują do tego specjalistycznego sprzętu. Tymczasem Szpital nie ma nowoczesnego respiratora, a część posiadanych inkubatorów nie nadaje się już do użytku. Firma ECCO wraz z Fundacją Radia ZET chcą to zmienić! Wszystkich, którym nie jest obojętny los chorych dzieci, zapraszamy na ECCO Walkathon 2013, największy charytatywny spacer świata, który odbędzie się 14 września na warszawskiej Agrykoli. Za każdy kilometr przebyty podczas spaceru, ECCO przekaże 4 zł m.in. na wyposażenie Oddziału Neonatologii warszawskiego Szpitala Klinicznego Dzieciątka Jezus w stanowisko do intensywnej terapii noworodków. Ideę pomocy przedwcześnie urodzonym dzieciom  wspierają również: Monika Olejnik, Rafał Brzozowski, Rafał Bryndal i Wojciech Jagielski. Nowoczesne stanowisko do intensywnej terapii noworodków będzie wyposażone m.in.  w inkubator, który zapewni wcześniakom warunki zbliżone do panujących w łonie matki: automatyczne dopasowanie temperatury, wilgotności i stężenia tlenu oraz respirator nowej generacji, który dostosuje terapię oddechową do możliwości i potrzeb dziecka. Wartość sprzętu wynosi ponad 200 000 zł, dlatego liczymy na każdy Twój krok.

Monika Olejnik

Narodziny dziecka to prawdziwy cud. Ale czasem dziecko przychodzi na świat zbyt wcześnie. I wtedy, pierwsze pięć minut przesądza o dalszym jego losie. Często nie potrafi nawet samo oddychać i bez  respiratora i inkubatora nie ma szans na przeżycie. Wiem o tym, bo sama jestem mamą wcześniaka. Zdrowia nie da się wycenić i dla mnie spacer w ECCO Walkathonie to bezcenna szansa pomocy dzieciom z Oddziału Neonatologii Szpitala Dzieciątka Jezus, dla których Fundacja Radia ZET kupi nowoczesne stanowisko do intensywnej terapii. Pójdę by i one kiedyś mogły dotrzymać nam kroku.

Rafał Brzozowski

Zawsze staram się być blisko muzyki i ludzi, także tych najbardziej potrzebujących. Takich jak dzieci, które przyszły na świat za wcześnie, z wadami sercai innymi wadami wrodzonymi. Dlatego razem z Fundacją Radia ZET pójdę w największym charytatywnym spacerze świata i wesprę projekt zakupu sprzętu do ratowania życia wcześniaków. Ulepszać świat można na wiele sposobów - ECCO Walkathon jest jednym z nich.

Rafał Bryndal

Udział w  ECCO Walkathonie to dla mnie zawsze wielka przyjemność. Mam bowiem poczucie, że spacerując nie tylko pomagam sam sobie, ale również pomagam innym. W tym  roku razem z Fundacją Radia ZET chcemy pomóc wcześniakom z warszawskiego Szpitala Dzieciątka Jezus. Każdego dnia przychodzą tam na świat dzieci, które walczą o życie zaraz po narodzinach. Nowoczesne stanowisko do intensywnej terapii, jakie Fundacja kupi dzięki środkom z ECCO Walkathonu pomoże im wygrać tę walkę.

Wojtek Jagielski

Kiedy słyszę ECCO Walkathon – bez ociągania się wstaję i idę. Nie potrzebuję przecież specjalistycznego wyposażenia. Potrzebują go za to przedwcześnie urodzone dzieci, mali pacjenci warszawskiego Szpitala Dzieciątka Jezus, dla których Fundacja Radia ZET chce kupić stanowisko do intensywnej terapii. Ten sprzęt medyczny uratuje wcześniakom życie – dlatego nie waham się ani chwili – idę pomóc.

* * *

ECCO Walkathon – to największy charytatywny spacer świata, w Polsce to również największy event familijny organizowany przez firmę ECCO - duńskiego producenta obuwia dla dorosłych i dzieci. Najbliższy ECCO Walkathon odbędzie się 14 września (sobota), na warszawskiej Agrykoli. Mechanizm akcji jest prosty: wspólnie spacerujemy po wytyczonych trasach, a za każdy przebyty przez nas kilometr ECCO przekaże 4 zł na rzecz wybranego przez nas projektu  organizacji charytatywnej.  Bilety normalne i dziecięce są do nabycia w wybranych  sklepach ECCO na terenie całej Polski w cenie 27 zł. Bilet w dniu wydarzenia jest wymieniany na pakiet startowy. W skład pakietu wchodzą: nowy, wyjątkowy i funkcjonalny plecak ECCO, woda, jabłko, przewodnik po trasach oraz identyfikator, na którym dokonujemy wyboru fundacji, na rzecz której chcemy, aby ECCO przekazało „wychodzone” przez nas pieniądze. W pakiecie dziecięcym (do 12 roku życia) wyjątkowe niespodzianki. W tym roku: nowa koszulka ECCO Walkathon oraz mini zestawy klocków LEGO w zależności od wieku małego spacerowicza. Oprócz wspomnianego projektu,  będziemy zbierać fundusze na pomoc chorym na mukowiscydozę, a z „wychodzonych” dziecięcych kilometrów wesprzemy budowę zimowego domku dla pingwinów przylądkowych z południowej Afryki.

Bądź z nami rownież na : www.facebook.com/eccowalkathon i www.ecco.com

KONTAKT:

Maciej Wyrwas, ECCO tel. . +48 22 701 24 50, MWY@ecco.com

Kinga Hetmańczyk,ECCO tel. +48 22 701 24 50, GSM: +48 668 367 800, kifr@ecco.com

Agata Falęcka, ConTrust, tel. +48 22 402 48 68, GSM: +48 662 272 485, a.falecka@contrust.pl

ConTrust