Technologie » Internet

EcoStruxure odpowiedzią na wyzwania przemysłu XXI w.

Przemysł w XXI w. rozwija się w błyskawicznym tempie, stawiając przed przedsiębiorcami coraz to nowe wyzwania. Z pomocą przychodzi EcoStruxure od Schneider Electric – otwarta platforma i architektura działająca na podstawie Internetu Rzeczy.

Wielkim wsparciem w przemyśle okazuje się wdrożenie Industrial Internet of Things, czyli przemysłowego Internetu Rzeczy (IIoT). Stopniowo przenika on każdy aspekt życia, w tym infrastrukturę energetyczną przedsiębiorstw. Inteligentne liczniki energii i jakości energii, przekaźniki zabezpieczające i wyłączniki automatyczne ułatwiają zespołom instalacyjnym i serwisowym monitorować systemy. Dużo łatwiej wykryć źródła marnotrawstwa energii, a co się z tym łączy – pieniędzy. Sieci urządzeń są również projektowane tak, aby można je było dostosować w miarę wzrostu potrzeb.

Wdrożenie Internetu Rzeczy w dużej skali wymaga odpowiedniej platformy. Schneider Electric, nieustannie myśląc o potrzebach klienta, proponuje rozwiązanie EcoStruxure – architekturę będącą technologicznym fundamentem rozwoju i wdrażania produktów i usług dla przemysłu. Pomaga w digitalizacji, automatyzacji oraz wdrażaniu inteligentnych procesów. EcoStruxure udostępnia najszerszą w branży ofertę rozwiązań w jednej architekturze – mówi Ireneusz Martyniuk, Vice Prezes, Rynek Przemysłu, MEE Cluster w Schneider Electric.

EcoStruxure wykorzystuje technologie z dziedziny IoT, mobilności, rozwiązań chmurowych, narzędzi analitycznych i cyberbezpieczeństwa, dostarczając innowacje na każdym poziomie – od komunikujących się produktów, poprzez automatykę i sterowanie aż po aplikacje. Infrastruktura EcoStruxure została wdrożona w ponad 480 tysiącach instalacji przy wsparciu ponad 20 000 integratorów i deweloperów, łącząc ponad 1,6 mld zasobów zarządzanych dzięki usługom cyfrowym.

Trzy mega trendy w przemyśle

Urbanizacja, industrializacja i digitalizacja to trzy trendy, które wskażą kierunek rozwoju przemysłu w najbliższym czasie. Spowoduje to między innymi, że ilość urządzeń podłączonych do sieci w ciągu najbliższych trzech lat wzrośnie o 50 mld. Już w 2017 r. oszacowano, że ruch danych w sieciach komórkowych osiągnął 145 eksabajtów czyli 11 miliardów gigabajtów miesięcznie i wciąż rośnie. Ocenia się, że rotacja w chmurze obliczeniowej osiągnie 320 eksabajtów miesięcznie w samej Ameryce Północnej. Do szybkiego wzrostu ruchu danych przyczynia się właśnie Internet Rzeczy, który już teraz łączy świat cyfrowy i fizyczny poprzez sieć czujników. W 2018 r. liczba podłączonych do IoT urządzeń na całym świecie osiągnie 18 miliardów.[1]

O Schneider Electric

Schneider Electric jest liderem cyfrowej transformacji w zarządzaniu energią i automatyce, w budownictwie komercyjnym i mieszkaniowym, centrach danych, obiektach infrastrukturalnych, energetyce oraz przemyśle. Firma obsługuje klientów w ponad 100 krajach, będąc wiodącym dostawcą w obszarze rozdziału energii średniego i niskiego napięcia, zasilania gwarantowanego oraz automatyki. Dostarcza produkty oraz zintegrowane i efektywne rozwiązania, obejmujące systemy zasilania, sterowania oraz oprogramowanie.

Schneider Electric współpracuje z szeroką społecznością Partnerów, Integratorów oraz Deweloperów w oparciu o swoją otwartą platformę technologiczną, dostarczając sterowanie w czasie rzeczywistym i efektywność operacyjną. Wierzymy, że Schneider Electric to wspaniała firma dzięki wspaniałym ludziom i partnerom, którzy ją tworzą. Nasze zaangażowanie w innowacyjność, różnorodność oraz zrównoważony rozwój zapewnia niezawodny dostęp do energii każdemu, w każdym miejscu i w każdym momencie naszego życia. Nazywamy to Life Is On.

www.schneider-electric.pl

[1] Dane z statista.com